11.2.1918 – 100 vuotta sitten

Jääkärien palvelussitoumus.

”Helmikuun 11. päivänä, jolloin Arcturus ja Castor ilmestyivät Libaun satamaan, oli vuorossa tärkeä toimitus – palvelussitoumuksen allekirjoittaminen. Tässä asiakirjassa jääkäri sitoutui palvelemaan »Suomen hallituksen perustamassa joukossa» yhden vuoden tai kauemminkin, »jos hallitus niin vaatii», siinä sotilasarvossa, johon hänet oli samana päivänä ylennetty. Sopimuksessa määrättiin myös palkkaus. »Vapaiden elin- ja asuinkustannusten» lisäksi majuri tulisi saamaan 1000, kapteeni 600, yliluutnantti 450, luutnantti 400, vänrikki 300, vääpeli 250, varavääpeli 200, aliupseeri 125 ja jefreitteri 90 markkaa. – – 

Tavanomaisia kohteliaisuuksia ei unohdettu. Helmikuun 11. päivän iltana kapteeni Ausfeld tarjosi Saksan valtakunnan puolesta jäähyväispäivällisen Libauhun saapuneille Suomen virallisille edustajille ja pataljoonan suomalaiselle päällystölle. Myös eräitä kaupungin arvohenkilöitä oli läsnä. Seuraavana päivänä evl. Thesleff vuorostaan Suomen hallituksen edustajana tarjosi lounaan pataljoonan saksalaisille upseereille.” (Matti Lauerma – Jääkäripataljoona 27; 1966; sivut 821-822)

3 vastausta artikkeliin “11.2.1918 – 100 vuotta sitten”

  1. Nyt Suomen armeijalla on merkittävä määrä taktisen tason johtajia – mutta pääsääntöisesti ovat vielä kaukana taistelukentiltä.

    1. Oli Saksalle hyötyä auttaa Suomea 100 vuotta sitten, joten Saksa auttoi Suomea.

      Ensimmäisessä Maailmansodassa Saksa onnistui lyömään Venäjän, joten se sai keskitettyä joukkojensa valtaosan länteen – tosin liian myöhään.

      Talvisodassa Saksa taas auttoi liittolaistaan Venäjää Suomea vastaan – Suomi oli ollut epäystävällinen Saksalle, joten Hitler suutuksissaan lupasi Suomen Venäjälle.

      Saksan mieli muuttui kun Berliinissä soivat hälytyskellot Venäjän suhteen. Saksa huomasi Venäjän aikeet hyökätä länteen. Siksi oli jälleen Saksan etu auttaa Suomea Jatkosodassa.

      Nyt parhaillaan Saksa on talousmahti, mutta Sotilaallinen kääpiö. Saksa ei kykene puolustamaan edes itseään, puhumattakaan toisten sotilaallisesta auttamisesta. Silti kannattaa olla Saksan kaveri – Venäjä on nimittäin demokraattisten maiden vihollinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *