”Voisi kokeilla esimerkiksi kuuden tunnin työpäivää esimerkiksi vanhustenhuollossa ja myös tutkia, miten se vaikuttaa ihmisten työssä jaksamiseen ja hoidon laatuun.”
Mistäs Andersson kaivaa ne lisärahat väen palkkaamiseen?
Ei kai ajatus ole, että palkka vähenisi työtuntien suhteessa?
Olisi meinaan vasurilta todella outoa.
Samalla logiikalla toimisi kansalaispalkka!
Ei mennä töihin ollenkaan, kyllä ”valtio” maksaa!
Viime vuodelta verkkouutisilta juttu, ei se aina huonokaan vaihtoehto ole että tehdään vähemmän duunia, työnantajat ovat kehuneet ainakin tätä systyeemiä…
”Ranskassa on lyhennettyä työviikkoa ajettu sisään vuoden verran. Tulokset ovat toistaiseksi olleet hiukan erilaisia kuin mitä Ranskan ammattiliitot odottivat. Uudistus toi mukanaan joustoja, vaan ei juurikaan uusia työpaikkoja.”
Joustavuus lisääntynyt:
”Lakia valmisteltaessa elinkeinoelämä oli kauhuissaan. Työajan lyhentäminen neljällä tunnilla viikossa palkkoja laskematta nostaisi väistämättä kustannuksia, heikentäisi tuottavuutta ja johtaisi irtisanomisiin.”
”Nyt kuitenkin työnantajien mielipiteet ovat The Economistin mukaan muuttumassa, sillä he ovat hoksanneet uuden lain olevan käyttökelpoinen väline joustojen lisäämiseksi työpaikoille.”
Lähde:
http://vanha.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_1999/4.kesakuu/FR352299.HTM
Kuten huomaatte, juttu arkistosta viime vuodelta 2017 ja alkuperäinen tarina vuodelta 1999, eiköhän noilla ole kokemusta parinkymmenen vuoden ajalta tästä.
Ja näin Saksassa, kyllä kehitys on tälläistä, pidimme tai emme.
”Saksan mahtiammattiliiton IG Metallin vaatimus 28 tunnin työviikosta lyö laineensa myös Suomeen.
”Mikäli idea Saksassa vähänkään etenee, myös Suomessa aletaan keskustella työajan lyhentämisestä”, Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimuskoordinaattori Eero Lehto uskoo2
Lähde:
https://www.tekniikkatalous.fi/tyoelama/palkansaajien-tutkimuspaallikko-kommentoi-saksan-28-tunnin-tyoviikkoa-keskustelu-tulee-vaajaamatta-suomeenkin-6698429
Eli, tekemättä työtä tai ei mitään tili kasvaa.
Hulluksihan tämä menee, ei tehdä mitään ja rahaa tulee ovista ja ikkunoista, tiivisteetkin narisee.
Minun puolesta 6 tunnin duunipäivä olisi monelle hyvä, palkka kyllä sen mukaan.
Ongelmahan on siinä että ostovoiman laskiessa tulee lisää työttömiä ja pk sektorin firmat kärsii kun niistä ei ole varaa tavan tallaajan palveluita ostaa.
Toisaalta, tämä alituinen tuhlaaminen pitäisi saada kuriin Suomessa muutenkin, olisi hyvä ettei aina noita palveluita firmoista ostettaisi ja tuhlattaisi, siinähän se näkisi mikä firma toimii terveellä pohjalla ja oikealla liikeidealla. Eli heikot tekee konkurssin ja hyvä jatkaa.
Sehän on ihan sama, missä ollaan, töissä tai kotona. Ainoa ero on se, että yleensä kotona ollessa menee rahaa, mutta töissä ollessa menee vähemmän.
Avainsana on OLLA, siis jos töissäkin vain ollaan, tekemättä mitään, se ei tuota mitään. Mikäli ollaan töissä, siitä yleensä joku joutuu maksamaan.
Hyvä esimerkki autoasentaja; tuottaa tehdessään remonttia, muuten ei.
6 tuntia sopiva määrä. Työnantaja voisi palkata yhden sijaan 2 jäppistä ja se 6 tuntia per olisi tehokasta työaikaa.
Rahaa vapautuisi työttömyyden hoidosta ja kulutus lisääntyisi työllisyyden myötä jolloin firmat saisi myytyä tuotteensa.
No niin tietysti firmat haluaisi että se toisen jäppisen palkan maksaisi yhteiskunta. Ei sentän, mutta se 2 tunnin palkka voisi korvautua pienen kuukausipalkan lisänä sosiaalisin perustein.
Niin, jos töitä olisi se 6 tuntia kahdelle jäppiselle.
Jos töitä on 8 tuntia yhdelle, ei se yksi omaa palkkaansa halua pienentää eikä jakaa sille toiselle.
Lisäksi on joillekin yllättäen hommia, mitä ei tuolla tavalla voi jakaa ihan ammattitaitosyistä tai kokemuksen puutteen takia.
Siinä ei mikään teoreettinen laskelma auta.
Minusta kun pitäisi vaan tiputtaa ihmisten tulotasoa, mihin sitä liikaa rahaa tarvitsee, ei tarvitse tuhlailla. 8 tunnin tilalle 6 tunnin työpäivä ja palkka sen mukaan. Ei kukaan nälkään kuole ja voi olla jopa että kuntokin paranee monella ja perheet saa olla enemmän yhdessä. Se sitten meinaa ettei työnantajat ala teettämään ylitöitä ja kutsumaan porukkaa vapailta duuniin, oli sitten mikä hätä tahansa.
Tässä saataisiin kitkettyä myös heikot firmatkin kituilemasta pois.
Tiedoksi Juhalle, korjasin linkin, se oli vähän ruma.
SINÄNSÄ työteho on työaikaa tärkeämpi tekijä, mutta ihan tuommoisenaan sukkana heitetty ehdotus on täystuho. Tosin, haussa on historian varrelta yksikin vasemmiston ehdotus joka ei ole täystuho.
Yleensähän se on niin, että ihmisen tehokasta työtä on noin 70- 80% käytetystä ajasta. Loput onkin sitten kaikkea muuta, sosiaalisia toimenpiteitä jne.
Niimpä. Pentti. Jos olisi 6 tunnin työpäivä, ei siinä olisi kuin kahvitauot, ei ruoka taukoo tarvittaisi. Veikkaan että tuottavuus ei kärsisi, päinvastoin. Ja porukka jaksaisi paremmin. Perheetkin saisi olla enemmän yhdessä.