Pihlajalinna puhuttaa jälleen

 

Hallituksen soten valinnanvapauden mallia on syytetty ”kermankuorinnasta”, kun yksityinen sektori hamuaisi vain mahdollisimman suuria voittoja tuottavat palvelut. Julkiselle sektorille jätettäisiin vaikeat ja kalliita hoitoa vaativat toimet.

 

Pontta arvostelulle tuli kun meidänkin alueen sosiaali – ja terveyspalvelut tuottava terveysjätti Pihlajalinna kertoi vetäytyvänsä Jyväskylässä valinnanvapauskokeilusta. Keskisuomalainen lehti kertoi Pihlajalinnan vetäytymisestä näin: ”Pihlajalinnan kokemuksen mukaan valinnanvapauden käyttäjät ovat niitä, jotka käyttävät paljon palveluita. Näin kaupungin määrittelemä hinta ei kata toiminnasta aiheutuvia kuluja.” Lehti jatkaa: ”Valinnanvapauskokeilussa mukana oleville palveluntuottajille maksettava kiinteä hinta perustuu kaupungin terveyskeskusten kustannuksiin jaettuna koko kaupungin väestömäärällä.”

 

Joko olisi aika uskoa kuinka terveysbisnes on osa markkinakapitalismia jossa voittoja tavoitellaan häikäilemättä ihmisten terveydellä ja hädällä. Voiton tavoittelussa rusinat noukitaan pullasta eli julkinen sektori hoitakoon voittoa tuottamattomat palvelut.

 

Terveysjätit ovat muka hyvätekijöinä rientäneet pelastamaan ahdinkoon ajautuneita pieniä kuntia ja kaupunkeja. Ovat tehneet sosiaali – ja terveyspalveluista yhteisyrityksiä joissa kunnat ja kaupungit ovat vähemmistöosakkaina joita nimitetään mieluusti ”yhteiskunnallisiksi” yrityksiksi. Tosiasiassa voidaan puhua sosiaali – ja terveyspalveluiden monopolista.

 

Entä miten käy esimerkiksi Parkanon ja Kihniön, kun määräävässä asemassa on yksi terveysjätti? Mitä tapahtuu jos Pihlajalinnan omistajat alkavat murista ja ovat tyytymättömiä tuottoihin? Vaikka elämme sopimusyhteiskunnassa, vaikka osapuolten nimet ovat sopimuksissa, on se varmaa, että se kumpi istuu voiman oikealla puolella, sanelee pitkälle ja heikompi osapuoli vikisee. Haja-asutusalueilla monopoliasemia on vaikea purkaa. Mitä jää kunnille ja sen asukkaille? Kaksi vaihtoehtoa: Ota tai jätä!

 

14 vastausta artikkeliin “Pihlajalinna puhuttaa jälleen”

  1. Erittäin hyvä ja ajankohtainen kirjoitus aiheesta, joka on nyt katkolla eduskunnassa. Sokea Reettakin näkee, mitä terveysbisnes tavoittelee soten valinnanvapaudella. Se tavoittellee sitä yli 20 miljardia euroa, joka menee vuosittain valtion pussista verovaroja sosiaali -je terveysmenoihin.

    Siksi Kokoomus kapitalistien äänitorvi vaatii valinnanvapautta soteen, Kysymyksessä on ryöstökapitalismi, kun hädänalaisia ihmisiä ryövätään sumeilematta ja säälimättä.
    Ja helppo on Kokoomuksen vaatia, kun Kepu vaatii maakuntauudistuksen puhtaasti valtapoliittisita syistä ja ei saa sitä, jos ei Kokoomus saa valinnanvapautta. Se oli se lehmänkauppa.

    Nyt toivomme ja rukoilemme, että koko Sipilän-Orpon sote -ja maakuntauudistus kaatuu ja alamme kehittää nykyistä sotea paremmaksi ja halvemmalla.

  2. Ja tuo ei sitten jää viimeiseksi irtisanomiseksi kun tuotto tippuu tippuu nuot kretan nuolijatkin . terv tepivaari

  3. Valinnanvapaus tuossa muodossa on persiistä.

    Ei kukaan osaa valita oikein oman terveytensä kustannuksella ellei julkinen kontrolloi tarkkaan asiaa.

    Maakuntauudistus tarvittaisiin verotusoikeuksineen ettei koko Suomi olisi kohta yhtä kaupunkia Vapaavuoren tavoitteen mukaisesti.

  4. Keväällä tehdyssä tutkimuksessa 90 % suomalaisista piti terveyspalvelujamme hyvinä. päivää Äskettäin Alma-Median kyselyssä vain 18 % äänestäjistä kannatti SOS-hallituksen sote-ryöstöä.
    Kansainväisissä vertailututkimuksissa erikoissairaanhoitomme on kustannustehokkuudessa maailman huippua ja perusterveydenhoitokin puutteistaan huolimatta hyvällä tasolla.
    Terveystieteiden, sosiologian, liike- ja kansantaloustieteen professorit ja tutkijat sanovat, ettei sote-tointa tule ajaa alas.
    Me terveyspalveluiden kuluttajat emme voi olla väärässä – haluamme, että sote-sopan keiton sijaan aletaan kehittää nykyistä kuntapohjaista järjestelmää entistä paremmaksi.
    Hallitus kieltäytyi korjaamasta esitystään eduskunnan kolmen valiokunnan käsittelyn jälkeen. Lakivaliokunta, sosiaali- ja terveysvaliokunta (StV) sekä perustuslakivaliokunta löysivät pajon korjattavaa hallituksen esityksessä.
    StV:n kepulaisten öykkäröinti heinäkuun alussa osoittaa, että kepu on luopunut yrityksestäkin saada sote-esitys syksyn tai talven aikana. Ilveilyn tarkoitus oli saada oppositio syylliseksi siihen, että hallitus ei ole kolmen ja puolen vuoden aikana saanut minkäälaista esitystä soten ongelmien korjaamiseksi.

  5. ”Ukko vaihtoon!”
    Hallituksen astuessa virkaansa Sipilä ilmoitti, että ellei hallitus sadassa päivässä saa askelmerkkejä valmiiksi isoille asioille koko hallituskaudeksi, niin “ukko vaihtoon“. Sipilä tarkoitti työllisyyttä, talouden kilpailukykyä ja uudistuksia kuten sotea.
    Sipilä vastasi syksyllä 2015 Ylen Pääministerin haastattelutunnilla kysymykseen, onko vanha lupaus voimassa: “Jos tuloksia ei synny, ukko vaihtoon“. “Tulos tai ulos“ on Sipilän hokema.
    100 päivää tuli täyteen 5.9.2015. Sote-esitystä ei syntynyt.
    Juha Sipilä julisti taas keskustan puoluekokouksessa: “Tulos tai ulos -periaate on voimassa“.
    Nyt on kulunut yli 1000 päivää. Soten askelmerkkejä etsitään – kuten kesäkuussa 2015. Synnytyksen käynnistyksiä on yritetty – vain supistuksia on saatu aikaan.
    ”Ukko vaihtoon” ja muitakaan lupauksiaan Sipilä ei ole pitänyt.

  6. Pihlajalinnan toiminta on sinänsä tervettä että he myöntävät hetimiten ettei tässä ole pikavoittoja tarjolla. Se on paljon helpompi sisäistää kuin esim. näiden veronkiertäjäfirmojen periaate jossa rakennetaan hitaasti monopolia. Pihlajalinna joutuu raportoimaan asiat avoimesti Suomessa, koska se on suomalainen pörssinoteerattu yritys. Mehiläinen ei joudu kertomaan mitään kenellekään koskaan.

    Olen tyytyväinen kun firma kertoo että on ongelmia. Olen huolissani jos firma ei kerro mitään.

    Se ei toki muuta sitä että tämä sotesoppa on yksi farssi.

  7. Jukka Kekkonen sen eilen kertoi mistä tässä kaikessa on kysymys. Yksityistämiset ovat ideologinen valinta jossa mennään surutta metsään.

  8. Niin, ideologinen valinta ??
    ”Älä pure ruokkivaa kättä ”??
    Mitähän sekin tarkoittaa ??
    Antavan käsi väsyy ??
    Häh ??

  9. Juuri niin se on koskapa yksityinen puoli kuorii kretan ja jättää muille jopin terv tepivaari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *