Hallituksen irtisanomissuojan heikennysyritys

 

 

Työministeri Jari Lindström puhuu tuohtuneena siitä kuinka oppositio pelottelee ja lietsoo väärillä mielikuvilla, jos alle 20 hengen työpaikkojen irtisanomissuoja poistetaan. Myös pääministeri Juha Sipilä kiistää ponnekkaasti, että ns. pärstäkertoimilla voisi antaa potkut.

 

Kautta aikain on työelämässä ollut niin sanotut ”mustat listat”. Ammattiyhdistysliikkeessä toimiminen oli raskauttava asia yrityksille varsin laajasti, puhumattakaan jos sattui työväenliikkeessä olemaan vasemman laidan edustaja. Olen joutunut läheltä seuraamaan kuinka työläistovereilta työpaikan saaminen tyssäsi edellä mainituista syistä.

 

Tämä aika on ehkä vielä raadollisempi. Törmään päivittäin ihmisiin jotka valittavat työn raskautta, siinä jaksamista, erilaisia epäkohtia, mutta suut on syytä pitää supussa jos aikoo pitää työpaikan tai saada ”hankalan työntekijän” viittaa harteilleen.

 

Työntekijöitä painostetaan erilaisin keinoin pysymään ”ruodussa”. Sananvapaudesta puhutaan, mutta jos työntekijät kritisoivat, löytävät sen pian erilaisin toimenpitein edestään. Sitten kun vaietaan ja niellään epäkohdat, kertoo työnantaja kuinka heidän työhyvinvoinnin mittareilla työntekijät ovat kauttaaltaan tyytyväisiä.

 

Luulisi työministeri Lindströmin, työelämässä mukana olleena huomanneen, kuinka keskikokoisissa ja isoissa työpaikoissa, vaikka niissä on luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut, niin eivät edes ne takaa työntekijöiden turvaa sanoa mielipiteensä ilman pelkoa joutua ajojahdin kohteiksi. Varmaan on tietoinen, mutta lakaisee maton alle kun kiihkossaan käy kaikella tarmolla pienten yritysten työntekijöiden kimppuun.

 

Nyt hallitus aikoo lisätä pienten työpaikkojen työntekijöiden lainsuojattomuutta poistamalla irtisanomissuojan. Työministeri Lindström kiistää lain tuovan mukanaan työntekijöiden heitteillejätön, vaikka hän ei sitä sanaa käytä. Hänen mielestään työntekijällä on turvana kansainväliset työsopimukset, työlainsäädäntö ja työehtosopimukset.

 

Hoh hoijaa miten ”kuutamolla” työministerimme onkaan työntekijöiden arjesta. Millä hartioilla hän kuvittelee pienen ihmisen alkavan ajamaan asiaansa, kun suuremmissakin yrityksissä ihmisiä tallotaan surutta jalkoihin? Ei millään, painaa pää kumaraan ja tyytyä osaansa. Näin hallitus taas kurittaa – hallitus joka kerskuu olevansa pienen ihmisen asialla!! Niinpä, sitähän minäkin.

 

26 vastausta artikkeliin “Hallituksen irtisanomissuojan heikennysyritys”

  1. Eli sun mielestä työntekijä saa tehdä tai olla TEKEMÄTTÄ töitään.
    Työntekijän oikeus olla laiska on kiveen hakattu oikeus ??
    Muiden työtekijöiden velvollisuus on tehdä laiskan työt ??

    Toisaalta sää höpötät jotain ihan outoja juttuja.
    Mitä ihmettä sun pitää vääristellä lakiehdotusta ??

  2. SAK vastustaa ihan ehdottomasti että nykyinen hallitus ei saa työllistää enää ketään. Tästä on palkansaajapuoli hyvin tiukkana.
    183 000 ihmistä vailla työtä ja sinäkin vastustat.

  3. No kerro nyt hyvä ihminen miten irtisanomissuojan heikennys lisää työpaikkoja? Kyllä kun lainsuojattomaksi on vaara joutua, niin kiertää kaukaa sellaiset työpaikat.

  4. Jari Lindström entinen paperityöläinen on päässyt herrahissiin ja muutos on ilmeinen.

    1. Missähän hississä nämä nykyiset ja myös entiset SAK-herrat nauttivat työläisten, myös minun heille maksamista ay-maksuista? Viinahississä? Siinä hississä ei tavallinen brandy ei ole mitään!

  5. Lainsuojaton ?? Ihan höpö höpöä.
    Lakiin lisätään ihan järkeenkäypiä perusteita.
    Voin kertoa ettei ole ihan kiva tilanne kun työt lisääntyy mutta palkka ei.
    Mutta sun mielestä työllistäminen on väärin.
    Jos olisi toisin sää olisit neuvottelemassa, mutta kun ne vaalit.
    Tärkeämpää on saada vaaleissa hyvä tulos.
    Mitäs työttömistä.

  6. Et sitten kertonut miten työllistyminen lisääntyy?? Täytyy olla todella yksinkertainen työnantaja joka ei kuuden kuukauden koeaikana näe työntekijän kykyjä tai ongelmia soveltua työhön.

  7. Lue päivän lehdistä. Se on moneen kertaan käsitelty asia.
    Mutta ne vaalit. Nyt pitää saada vaaleissa hyvä tulos.

  8. Työmaalla ei ollut ihan kiva tilanne kun kaveri sai koeajan jälkeen sopimuksen käteensä. Työnteko loppui allekirjoitukseen.
    Ootko koskaan ollut töissä ??

    1. 43 vuotta tuli työuraa kerrytettyä ja suurimman osan olin pienillä työnantajilla, eikä yhdelläkään ollut ongelmaa irtisanomissuojan kanssa, eikä myöskään työntekijöiden saamisessa. Että kokemusta on, toisin kuin näillä hallituksen veijareilla.

  9. Oliko savolainen ne on vain piällysmiehiä ei niistä työhön ole terv tepivaari

  10. Onkohan irtisanomisissa kyse että esim vaikkapa saa omat tilalle ja voi sanoa irti kenet haluaa syynä voi olla vaikkapa se ettei ole uskon veli vaikka sitä ei voikkaan julki tuoda terv tepivaari

  11. Hannu puhut välillä irtisanomisuojan poistamisesta ja välillä sen heikentämisestä? Olisi ehkä paikalllaan kerrata millä tavalla suoja nyt heikentyisi jos AY suo.

    Onko se niin että todella ”hankalia työntekijöitä” ei ole olemassakaan? Minä uskon että heitäkin on eli todellinen ja vaikeasti lakiin määriteltävä asia on eritellä pärstäkerroin työntekijät todella ongelmallisista.

  12. Pienellä paikkakunnalla pienellä työnantajalla ??
    Isolla paikkakunnalla pieni yritys on välillä hyvin vaikeassa tilanteessa.
    Työntekijöitä oli monenlaisia, toiset teki työnsä mukisematta.
    Annetun työn tekeminen loi sen turvan josta Hannu höpöttää.
    Kaikki työnantajat suhtautui työnsä tekevää hyvin rehdisti.

  13. No niin en ole maailmaa ikinä katsellut vaan näen kummankin virheet ja tuon ne myös julki .
    Ei niitä tosin julkisuuteen heti päästetä kun asioita korjataan puolin jos toisin terv tepivaari

  14. Toi Hannun juttu on jostain kaukaa menneisyydestä lisättynä tämän päivän tiedoilla.
    Mitään ”aatteellista ojentamista” en havainnut millään työmaalla.
    ”Suut supussa” ??
    Ai, mutta tosta tulikin mieleen kunnallinen työnantaja. Kunta saattaa olla sellainen työnantaja.

    1. Tampereen kunta nyt ainakin on täynnä mitään osaamattomia suojavirkamiehiä, joiden ulos kelkkominen olisi yhteiskuntataloudellisesti ainoastaan järkevää.

    2. Saan jatkuvasti päättäjänä palautetta kun palvelun tuottajamme toimintaa kohtaan, siis asiakkaat ja työntekijät jotka eivät uskalla tuoda epäkohtia esille, peläten erilaisia toimenpiteitä. Työtahtia kiristetään, hoitajia ei kuunnella jne. tämä on koko maan ongelma kun muka ”tehostetaan” ja tehdään ”kustannussäästöjä”. On todella paljon uupumusta ja henkisesti rankkaa kun haluaisi tehdä työnsä kunnolla, mutta kun aikaa ei anneta. Seuraa Teho Paketti aikaasi, niin tiedät minkälaista työelämä on nykyään.

  15. No tuota asiaa pitää katsella muutaman vuosikymmenen ennenkuin osaa sieltä löytää ne asiat minkä vuoksi työmailla on huono henki .
    Niitä on tosi paljon juuri pienissä isännän johtamassa paikassa syitä on moniakin ja monasti tuo työnantaja ei osaa edes alansa työehtoja .
    Jolloinka riitakin on edessä melkoisella varmuudella jolloinka työ moraalikin laskee puolin jos toisin terv tepivaari

  16. Ei tähän yrittäjänä osaa ottaa kantaa. Ymmärrän molemmat argumentit tästä asiasta, mutta en ymmärrä sitä miksi hallitus väittää että pienyrittäjille tämä olisi elämän ja kuoleman kysymys. Ei ole. Hallitus vain saattaa vieläkin lisää vihaisia punaisia miehiä ja naisia kimppuumme. Sotikaa perhana vieköön omat sotanne, älkää minua repikö keskelle!

    Maamme työmarkkinat ovat vähän jäykkiä, juu, mutta tämä asia ei ole sen keskustelun ytimessä.

  17. Mulla on vissiin ollut onni onnettomuudessa ??
    Mää oon yhä edelleen sitä mieltä että työntekijän touhut yrityksessä vaikuttaa isännän asenteeseen.
    Eli suomennettuna : työntekijä itse vaikuttaa isännän asenteeseen häntä kohtaan ihan merkittävästi.
    Vittumaiset isännän on sukupuuttoon kuoleva laji.

  18. Ei ne ole sukupuuttoon kuolemassa kyllä niitä sikiää päivittäin uusia .
    Samoin tuo asenteen muutos tapahtuu isännän asenteista työväkeensä ei se ole yksisuuntaista lainkaan terv tepivaari

  19. Puhumme työnantajista ja -tekijöistä aivan kuin he eivät molemmat olisi ihmisiä. Seassa on hyvää ja huonoa materiaalia, se on selvä.

    Pienissä yrityksissä paljon lähtökohtaisempi ongelma on se, että työehdoista ei voida sopia siinä missä suuremmissa. Se heikentää kasvumahdollisuuksia eikä anna edellytyksiä luottamuksen kasvulle.

    Joko AY-liikkeen pitäisi opetella skaalautumaan alaspäin, tai sitten koko tähän pakottavan pykälistön pitää poistua. Jälleen kerran: tähänkin on olemassa monta lähestymistapaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *