Parkanon kaupunginhallituksen pöytäkirja 3.9 2018 kertoo kuinka Kolmostien terveys Oy aikoo hankkia uuden alihankkijan kotiin vietävistä palveluista, lähinnä kodinhoidosta, siihen liittyvistä tukipalveluista ja osasta vammaispalveluita. Palveluntuottaja oli esitellyt alustavasti uuden alihankkijan ohjausryhmän kokouksessa 12.6 2018. Hankintasopimus vuodelta 2014 kuulemma sallii alihankkijoiden käytön.
Uuden alihankkijan hankkiminen tuli työntekijöille, asiakkaille ja kunnan päättäjille (ainakin Kihniön kunnan) täytenä yllätyksenä ns. puun takaa, vaikka asiaa oli valmisteltu ties kuinka kauan, kun ohjausryhmäkin sai tiedon 12.6. Parkanon kaupunginhallituksen kokouksessa Tapio Ristamäki jättikin eriävän mielipiteen asiasta.
Kotihoidon uusi palveluntuottaja on 9Lives Pirkanmaa Oy. Osakekauppojen jälkeen yrityksen pääosakas on tanskalainen Falck – konserni. Pihlajalinnan perustaja Mikko Wiren mainosti ja markkinoi meille kihniöläisillekin Pihlajalinnaa kotimaisuudella ja mainostaa yhä valtakunnallisesti. Pihlajalinnan omistajat voivat toki olla kotimaisia, mutta entä palveluiden tuottajat joilta palveluita ostetaan??
Siirtyvätkö kotihoidon työntekijät uuden ulkomaisessa omistuksessa olevaan yritykseen? Mitä tällä järjestelyllä haetaan? Jos vanhat merkit muilta aloilta samankaltaisista koukeroista pitävät paikkansa, niin taas haetaan ”tehokkuutta”, ”kustannussäästöjä” jne. Ei epäilystä, eikä kahta sanaa, keiden kustannuksella. Tietysti asiakkaiden ja työntekijöiden, sehän se vanha tapa on. Aivan kuin kotihoidossa olisi enää yhtään varaa ruuvia kiristää. Entä verotukseen liittyvät kiemurat, mihin kotihoidosta saatavat tuotot tulevat lopulta päätymään?
Mitä me päättäjät voimme tehdä – tuuleen huutaa? Varoittelin aikanaan palveluiden yksityistämisen tielle lähdettäessä kuinka kunnallispäättäjistä tulee kuntalaisten sosiaali – ja terveyspalveluiden osalta kumileimasimia. Kohta olemme ja taidamme jo olla tilanteessa, että työntekijät ja asiakkaat eivät pysy ”kärryillä” kenen palveluksessa ovat ja kuka palvelut tuottaa. Päättäjät taas saavat tiedonantoja, pystymättä mitenkään vaikuttamaan sosiaali – ja terveydenhoidossa tehtäviin kuvioihin.
Mitä isompi ja monimutkaisempi rinki palveluiden tuottamisessa tulee olemaan, sitä vaikeammaksi käy asiakkaiden ja potilaiden oikeusturvan hakeminen, valitusten tekeminen ym. ym. Sehän kai on myös yksi tavoite voiton maksimoinnin ohella.
Hannu Tiainen
Kihniö
Kyykystä ylös – yhteislistan valtuutettu