Saksan liittokansleri Angela Merkelin oli aika painua eläkkeelle

.. vaikka opiskelemaan historiaa.

Maahan muutosta puhuttaessa tuodaan usein esille, että onhan sitä aina tapahtunut.

Niin on – lähimenneisyydessä ia hieman aikaisemmin.

Suurimpia maahanmuuttoja tapahtui, kun eurooppalaiset ottivat haltuun Amerikan – aina  pohjoisesta  etelää. Alkuperäiskansat käytännöllisesti tuhottiin. Tuhoaminen tapahtui tappamalla ja/tai viemällä asukkaiden elinmahdollisuudet. Esimerkiksi intiaanien elinehtona olleet biisonit tapettiin.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Biisoni

Biisoni eli amerikanbiisoni (Bison bison) on suurikokoisin maanisäkäs Pohjois-Amerikassa. Se on läheistä sukua Euroopassa elävälle visentille. Biisoneita arvellaan aikoinaan olleen 50 miljoonaa, mutta valtavat metsästykset ajoivat lajin sukupuuton partaalle. Sukupuuttoon kuolemiselta sen pelasti ansiokas suojelutyö.

*

Angela Merkel sanoi. ”Se [maahanmuuttoa] tapahtuu koko ajan koko maailmassa. Jos se tapahtuu laillisesti, se on hyvä asia.”

Amerikan alkuperäiskansoilla saattaa olla erilainen käsitys kuin Merkelillä.

*

Irlantilaisia maahanmuutto auttoi aikoinaan.

http://suvituuli.puheenvuoro.uusisuomi.fi/52422-irlantilaiset-kuolivat-perunaruttoon

1840-luvulla puolet irlantilaisista, noin neljä miljoonaa oli köyhiä, lähinnä perunalla eläviä maalaisia. 1845 maahan levisi perunarutto, joka tuhosi käytännössä  koko perunasadon. Vuoden aikana irlantilaisia kuoli nälkään miljoona, ja seuraavien parin vuoden aikana toinen mokoma aliravitsemuksen aiheuttamiin sairauksiin.

Mikä tekee kärsimyksistä erityisen raa’an, on Englannin rooli. Vaikka perunasato tuhoutuikin, maassa oli kyllä ruokaa – maissia ja viljaa. Ongelma oli se, että suuri osa maatalousmaasta oli englantilaisten maanomistajien hallussa, jotka myös omistivat nämä sadot. Eivätkä he suostuneet nälänhädän lievittämiseksi jakamaan sitä nälkäänäkeville, vaan vetosivat vallitsevaan lainsäädäntöön, jonka mukaan maissia tai viljaa sai ostetuksi vain työpanosta vastaan. Itse asiassa maissia ja viljaa vietiin ulkomaille Irlannista, samaan aikaan kuin kansa kuoli – kirjaimellisesti – kaduilla ja torpissa.

Lontoossa lakia ei saatu muutetuksi ja kaiken lisäksi englantilaisten maanomistajien edustajat Irlannissa kiinnittivät raporteissaan huomion lähinnä maksamatta jääneistä vuokrista. Heitä eivät kuolevat ihmiset kiinnostaneet. Tästä oli seurauksena se, että suuri joukko vielä hengissä olevista maatyöläisistä häädettiin kodeistaan.

Joten eipä ihme, että ensinnäkin seuraavan 50 vuoden aikana noin  miljoona irlantilaista muutti Amerikkaan leveämmän leivän toivossa. Ja toiseksi se, että irlantilaisten suhtautumiseen Englantiin vaikuttaa vieläkin tämä episodi.

*

https://www.aljazeera.com/news/2018/12/members-adopt-global-migration-pact-181210092353957.html

10.12.2018

”Migration is a natural phenomenon,” German Chancellor Angela Merkel said. ”It happens all the time all over the world. If it happens legally, it’s a good thing.”

*

”Muuttoliike on luonnollinen ilmiö”, Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi. ”Se tapahtuu koko ajan koko maailmassa. Jos se tapahtuu laillisesti, se on hyvä asia.”

Onko muuttoliike välttämättä aina hyvä asia? Oliko vuoden 2015 pakolaistsunami laillista muuttoliikettä? Miljoonan kouluttamattoman elintasopakolaisen tunkeutuminen EU-alueelle ei varmasti ollut yksiselitteisesti hyvä asia. Angela Merkel pääsi jälleen tuomaan esille tyhmyyttään.

3 vastausta artikkeliin “Saksan liittokansleri Angela Merkelin oli aika painua eläkkeelle”

  1. Unthanksgiving Day

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansallinen_surup%C3%A4iv%C3%A4_(Yhdysvallat)

    Kansallinen surupäivä (Yhdysvallat)

    Kansallinen surupäivä (engl. National Day of Mourning) on Yhdysvalloissa vuosittainen vietetty protesti Kiitospäivälle, joka ajoittuu samoin sekin, marraskuun neljänteen torstaihin.

    Protestipäivän viettäjät kokoontuvat Kiitospäivänä klo 12 Massachusettsin osavaltiossa Plymouthin Coles-kukkulalla, jossa perinne alkoi vuonna 1970, kun Kiitospäiväjuhlan järjestäjät kieltäytyivät hyväksymästä puhujaksi kutsutun Wampanong-heimon edustajan, Frank Jamesin puheen sisältöä. Kukkulan lähellä sijaitsee Plymouthin kivi, joka liitetään kiinteästi Yhdysvaltain ensimmäisten valkoihoisten siirtolaisten historiaan.

    Kansallisen surupäivän tarkoitus on muistella Amerikan alkuperäisasukkaidenkohtaloa ja kiinnittää huomiota nykyisin elävien intiaanien olosuhteisiin.

  2. On varmasti väärin meidän eurooppalaisten surkutella intiaanien kohtaloa – mehän heidät osin tapoimme ja loput ajoimme reservaatteihin.

    Historian oppeja pitäisi pitää mielessä täällä Euroopassa, jottei meille kävisi kuin Amerin intiaaneille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *