Suomassa ja yleensä EU:ssa tehdään vuodesta toiseen toimia hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Euroopan unionin jäsenvaltioiden yhteenlaskettuväkiluku on noin 500 miljoonaa. Maapallolla EU:n ulkopuolella elää noin 6500 miljoonaa ihmistä, jotka toimivat niin, että hiilidioksidipäästöt kasvavat vuodeta toiseen. Mitä vaikutuksia Suomen toimilla on ja on oleva? Maailman ihmisten ilmakehään vuosittain tuottama hiilidioksidin määrä tulee kutakuinkin varmasti kasvamaan myös tulevaisuudessa. Tämän takaa jo pelkästään väkiluvun jatkuva kasvu. Entä vaikutukset Suomessa? Suomalaisten elinkustannukset kasvavat ja viennin kilpailukyky heikkenee kustannusten noustessa.
*
https://www.aamulehti.fi/a/201260930?c=1522737894164
23.10.2018
Energiapolitiikkaan on tulossa muutoksia, jotka nostavat kaukolämmön ja sähkön hintaa merkittävästi – ”Suomen kruununjalokivi ajetaan alas”
Energiateollisuus ry:n puheenjohtajaksi valittu Tampereen Sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen: Energiatuotannon kruununjalokivi, yhdistetty kaukolämmön ja sähkön tuotanto, ajetaan alas. Fossiiliset raaka-aineet korvataan bioenergialla, jolla tuotetaan vain lämpöä.
Energia-alalla huokuu huoli huomisesta.
Toimiala on sitoutunut Pariisin ilmastosopimukseen, mutta poliitikkojen linjaama etenemistapa Suomessa ei saa kiitosta.
–Tavoite on haastava ja sitä kohti on mentävä askel kerrallaan. Joidenkin polttoaineiden kieltäminen lailla on osaoptimointia, sanoo Tampereen Sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen, 52
.Hänen valittiin tiistaina Suomen suurimman energia-alan etujärjestön, Energiateollisuuden hallituksen puheenjohtajaksi kaudelle 2018–2019 Tampereella järjestetyssä liittokokouksessa.
Kieltolaki viittaa kivihiileen. Juha Sipilän (kesk.) hallitus on esittänyt, että kivihiilen käyttö sähkön ja lämmön tuotannossa kielletään toukokuun alussa vuonna 2029.
–Kieltolain sijaan tarvitaan pitkäjänteisyyttä. Annetaan markkinoiden hoitaa muutos. Kiellot tulevat aina kalliiksi, Laitinen sanoo.
Akuutimpia huolia energia-alalla ovat turpeen veron korotus ensi vuoden alusta, kaukolämmön tuotantoon kohdistuvat veronkorotukset sekä päästöoikeuksien kallistuminen.
–Alan toimijat pakotetaan tekemään nopeita ratkaisuja, sanoo Laitinen.
Energiaverotus ei Laitisen mukaan ole Suomessa ollut onnistunutta. Ensin markkinoilta ajettiin pois maakaasu, ja nyt kivihiili. Päästökauppa olisi Laitisen mukaan parempi etenemisvaihtoehto.
Hallituksen tavoite on, että fossiilisten polttoaineiden ja turpeen verojen kiristyksillä parannetaan uusiutuvan energian asemaa markkinoilla.
Kaukolämmön tuotanto kuuluu EU:n päästökaupan piiriin.
–Päästökauppa on pahasti päällekkäin kansallisen verotuksen kanssa. Kahdella työkalulla pyritään samaan lopputulokseen, Laitinen sanoo.
Energiayhtiöiden kustannuksia lisää kasvava kilpailu bioenergiasta.
–Puun käyttö kasvaa voimakkaasti. Kaikki ovat samoilla raaka-ainemarkkinoilla, Laitinen sanoo.
Sähkön kulutus yhteiskunnassa kasvaa muun muassa liikenteen sähköistyessä. Samaan aikaan tapahtuu merkittävä muutos tuotannossa.
–Suomen kruununjalokivi, kylmään aikaan tapahtuva sekä sähkön että lämmön yhteistuotanto ajetaan alas, Laitinen sanoo,
Energiayhtiöt korvaavat yhdistetyn sähkön- ja lämmöntuotannon bioenergialla, jolla tuotetaan vain lämpöä.
Tämä merkitsee, että kylmään aikaan Suomeen tuodaan nykyistä enemmän sähköä ulkomailta.
Laitinen pitää todennäköisenä, että talvella kovilla pakkasilla sähkön tarpeen ollessa huipussaan ja hintojen korkealla, yrityksissä reagoidaan tilanteeseen.
–Jokin teollisuudenala ajaa itsensä alas, kun sähkö on kallista ja sitä kautta sähköä saadaan riittämään kaikille, Laitinen sanoo.
Raaka-aineiden hintojen ja verojen nousu sekä päästöoikeuksien kallistuminen vaikuttaa kaukolämmön hintaan. Asumiskustannukset nousevat kaukolämmön kallistuessa. Kaukolämpö on Laitisen mukaan kallistumassa Suomessa yhtiöistä riippuen muutamasta prosentista 20 prosenttiin.
Lämmön hinta Suomessa nousee, koska tuotantoa ei voi muuttaa nopeasti fossiilisista ja turpeesta joksikin muuksi. Fossiilisesta raaka-aineesta ei voi enää tehdä kilpailukykyistä lämpöä.
Sähkön hinta ei Laitisen mukaan juuri nouse lähitulevaisuudessa, sillä sähköntuotanto on lisääntynyt ja alentanut markkinahintaa.
Tämä ei tarkoita, että sähkön hinta pysyisi vakaana.
–Yhdistetyn sähkön- ja lämmöntuotannon jäädessä pois, saattaa talvisin sähkön kysyntä nostaa hintaa voimakkaasti. Talvisin voimme nähdä kalliita viikkoja ja kuukausia, Laitinen sanoo.
Kansalaisilta Laitinen toivoo asennemuutosta. Kovalla pakkasella voi vetää sängyssä toisen peiton päälle ja sukat jalkaan.
Energiayhtiö voi myös tarjota energiasäästökeinoja asiakkailleen.
Tampereen Sähkölaitoksella on Älykäs kaukolämpö -palvelu, joka on täsmäkeino taloyhtiöiden energiansäästöön.
–Kymmenen prosentin säästö on saatavissa yksinkertaisilla keinoilla, sanoo Laitinen.
Palvelussa huoneistoihin asennetaan lämpötila- ja kosteusanturit, jotka pitävät lämpötilan vakaana. Lisäksi säädetään sisään tulevaa lämmintä vettä. Aamulla, kun tarvitaan lämmintä käyttövettä, lasketaan rakennuksen lämmitystä muutamaksi tunniksi.
–Säästöä syntyy asukkaalle ja energiayhtiölle, Laitinen sanoo.
Se, että muut ovat idiootteja, ei tarkoita että meidän pitäisi olla.
Sitä paitsi, on kaikki syyt epäillä että ns. vihreä teollisuus on kasvuala. Jos olemme valmiina ajoissa, pääsemme markkinoille ajoissa.
Eikä sekään paljoa potuta että kaupunkiemme ilmanlaatu paranee.
Vielä kun otettaisiin pää pois takamuksesta ja ymmärrettäisiin esim. pienydinvoimaloiden tarve kaukolämmön tuotantoon.
Kyuu, me kaikki emme välttämättä ole idiootteja, mutta päättäjämme taitavat olla.
Suomi tuo jo nyt sähköä langat punaisina. Kun aamulla vilkaisin, niin tuonti oli jotakuinkin 2500 MW teholla.
On suorastaan rikollista ajaa alas nykyistä tuotantoa, ennen kuin on otettu tuotantoon täysin uusia ydinvoimaloita, kuten Loviisa 3, OL4 ja Vaasa 1. Sen jälkeen voisi harkita kivihiilestä luopumista, mutta sittenkin ne voimalat kannattaisi pistää koipussiin varalle, sillä kivihiilen huoltovarmuus on hyvä.
http://www.tekniikkatalous.fi/insinooriuutiset/hiilivoima+tekee+paluuta+saksassa+ndash+uusissa+voimaloissa+joustavuus+on+valttia/a834324
3.9.2012
Hiilivoima tekee paluuta Saksassa – uusissa voimaloissa joustavuus on valttia
Artikkeli on toki jo melko vanha, mutta siinä on ns. vinha perä.
Tuulivoima ja aurinkovoima ovat haitallisia sattumavoimia. Joillakin konsteilla pitää säätää sähköntuotantoa sen mukaan, että kysyntä ja tarjonta ovat tasapainossa. Joka hetki pitää tuottaa sähköä vähintään sen verran kuin sitä kulutetaan.
Ilman saastumista vastaan voimme varmasti tehdä paljon, mutta näyttää siltä, että ihmiskunta ei voi mitään ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvulle. Lisääntyvä väkimäärä vaatii lisää viljelysalaa. mistä seuraa metsien väheneminen. Samasta syystä tarvitaan lisää asuntoalaa, tuotantoalaa ja energiaa.
Onneksemme hiilidioksidipitoisuuden kasvu ei ole mitenkään ongelmallista ihmisille itselleen. Kasvit taas tarvitsevat hiilidioksidia. Ilmakehän lämmön nousu saattaa koitua kohtalokkaaksi.
***
Mikä olisi optimaalinen ilmakehän hiilidioksidipitoisuus?
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Phanerozoic_Carbon_Dioxide.png
Kun ihmisen kehitys alkoi 65 miljoonaa vuotta sitten, ilmakehän hiilidioksidipitoisuus oli noin 1000 ppmv, kolminkertainen nykyiseen verrattuna.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ihmisen_evoluutio
Kädelliset on yksi nisäkäslahkoista. Varhaisimmat kädelliset kehittyivät mesotsooisen maailmankauden lopussa noin 65 miljoonaa vuotta sitten. Kädellisten kantamuodot alkoivat kehittyä 75–65 miljoonaa vuotta sitten ilmeisesti hyönteissyöjämäisistä nisäkkäistä
*
Mikä olisi optimaalinen ilmakehän hiilidioksidipitoisuus?
http://ilmastorealismia.blogspot.fi/2013/05/mika-olisi-optimaalinen-ilmakehan.html
”En yhtään ihmettele kasvien kaipuuta ilmakehän korkeampiin hiilidioksidipitoisuuksiin. Nehän tai ainakin niiden esivanhemmat ovat kehittyneet huomattavasti korkeamman hiilidioksidipitoisuuden vallitessa ilmakehässämme, kuten seuraava kuva kertoo”
*
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ph…on_Dioxide.png
Hiilidioksidipitoisuus 150 miljoonaa vuotta sitten oli 1500 ppmv, kun se tällä hetkellä on alle 300 ppmv.
Viisisataamiljoonaa vuotta sitten arvo oli 5000 ppmv
http://en.wikipedia.org/wiki/File:AI…e_Vertical.png
*
How much human being stand for Carbon dioxide
5000 ppmv hiilidioksidipitoisuus ilmassa – normaali kansainvälinen turvallisuusraja (MSE, OSHA)
http://www.analox.net/carbon-dioxide-dangers.php
*
Suo siellä – vetelä täällä. Tuulivoima lisää ilmaston lämpenemistä, väittävät tukijat.
***
https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/harvardin-yliopiston-tutkijat-vaittavat-laajamittainen-tuulivoiman-tuotanto-aiheuttaisi-jopa-hiilivoimaa-suuremman-ilmaston-lampenemisen-6744136
9.10.2018
Harvardin yliopiston tutkijat väittävät: laajamittainen tuulivoiman tuotanto aiheuttaisi jopa hiilivoimaa suuremman ilmaston lämpenemisen
Harvardin yliopiston tutkijoiden mukaan laajamittainen tuulienergian tuotanto vaikuttaa ilmaston lämpenemiseen hiiltä ja kaasua enemmän lyhyellä aikavälillä tarkasteltuna.
Mikäli kaikki Yhdysvalloissa kulutettava sähkö tuotettaisiin tuulivoimalla, vaikutus ilmaston lämpenemiseen olisi 0,24 astetta koko USA:n alueella. Paikallisesti lämpötilat voisivat kohota noin 0,5 astetta.
Lämpenemisvaikutus syntyy, kun tuuliturbiinit sotkevat maan pinnan ja ilmakehän luonnollista konvektiota, eli lämmön siirtoa. Lämpenemisen vaikutus on suurinta yöaikaan, kun auringon vaikutus konvektioon heikkenee. Tällöin tuuliturbiinit palauttavat maan pinnalta nousevaa lämmintä ilmaa takaisin kohti pintaa ja nostavat lämpötilaa maanpinnan lähellä.
”Jos tarkasteluun otetaan 10 vuoden perspektiivi, laajamittainen tuulivoiman hyödyntäminen vaikuttaa ilmaston lämpenemiseen enemmän kuin hiili ja kaasu”, tutkimuksen toinen kirjoittaja David Keith arvioi.
Keithin mukaan pitkällä aikavälillä tuulivoima on ”valtavasti puhtaampaa” kuin hiili ja kaasu.
Tutkijat haluavat tuoda esiin etenkin uusiutuvan energian paikalliset vaikutukset ja puoltavat aurinkoenergian hyödyntämistä. Aurinkoenergian vaikutus lämpenemiseen jää 10-osaan tuulivoimasta.
”Analyysimme mukaan aurinkovoiman käytön edistäminen voisi olla tuulivoimaa järkevämpää”, Keith sanoo MIT Technology Review:n mukaan.
”Tutkimuksesta tullaan varmasti vetämään vääriä johtopäätöksiä tuulivoimaa vastaan. Olisi kuitenkin epäeettistä jättää huomiotta myös uusiutuvan energian ilmastovaikutukset sen takia, että haluamme edistää niiden käyttöä”, Keith toteaa.
Tutkijoiden mukaan heidän rakentamansa malli vastaa tuulipuistoista saatuja suoria havaintoja.
Tutkimuksessa on myös merkittäviä rajoituksia. Ilmastovaikutukset perustuvat pitkälti paikallisiin sääolosuhteisiin, turbiinien sijoitteluun ja turbiinien teknologiaan. Lisäksi tutkijat laskivat vaikutuksia vuoden aikavälillä. MIT Technology Review myös huomauttaa, että koko USA:n sähkön tarpeen tyydyttäminen tuulivoimalla on vaikeasti kuviteltavissa oleva skenaario.
Tutkimus on saanut tuoreeltaan kritiikkiä osakseen. Esimerkiksi Stanfordin yliopiston professori John Dabiri kritisoi tutkimuksen oletuksia tuulivoimaloiden vaikutuksista.
”On hyvin tiedetty, että tämän tyyppiset mallinnukset ja ennakko-oletukset ennustavat huonosti tuulipuistojen todellisia olosuhteita ja virtauksia”, Dabiri sanoo.
Dabirin mukaan aikaisemmat ”realistisemmat” simulaatiot ovat osoittaneet vain vähäistä lämpötilan nousua maan pinnan lähellä.
Tutkimus ei myöskään huomioi fossiilisen energiantuotannon globaaleja vaikutuksia, vaan tarkastelee tuulienergian tuotannon vaikutuksia paikallisella tasolla. Ars Technica huomauttaakin, että tuuliturbiinin vaikutus lämpenemiseen pysähtyy, kun tuulivoimala pysäytetään. Fossiilisen energian tuottamat co2-päästöt puolestaan vaikuttavat vuosisatojen ajan.
Tutkimus on julkaistu Joule-tiedejulkaisussa.
Pienydinvoimala yhdessä kaukolämmön kanssa olisi laajamittaisesti käyttöönotettuna merkittävä tekijä kamppailussa hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.
( Venäläisten rakentamassa voimalassa ei ilmeisesti hyödynnetä ydinvoimalan hukkalämpöä kaukolämpöverkossa.)
***
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201805192200955110_ul.shtml
19.05.2018
Venäjä esitteli lauantaina kelluvan ydinvoimalan seremoniassa Murmanskissa. Alus hinattiin kaupungin satamaan torstaina ja paljastettiin yleisölle tänään. Laivaan on tarkoitus lastata Murmanskissa ydinpolttoainetta, ennen kuin se lähtee kohti itäistä Siperiaa, uutistoimisto AFP kertoo.
Voimalalaiva Akademik Lomonosovin on rakentanut valtionytiö Rosatom. Se on kooltaan 144 metriä pitkä ja 30 metriä leveä. Kyydissä on kaksi ydinreaktoria, jotka pystyvät tuottamaan sähköä 70 megawatin teholla.
Virallisten tietojen mukaan laiva voi tuottaa sähköä 200 000 asukkaan kaupungin tarpeisiin. Sen pääasiallinen käyttökohde ovat Venäjän öljynporauslautat Arktisella alueella ja sähköntarpeet syrjäseuduilla. Reaktori on tarkoitus käynnistää syksyllä.
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.291599
”Turpeen verotusta kiristetään budjetissa kymmenen miljoonaa euroa eli lähes
60 prosenttia, hallituksen budjettiriihessä päätettiin. Nykyisin vero on 1,9 euroa megawattitunnilta ja se nousee noin kolmeen euroon.
Polttoaineiden ajojärjestys tuotannossa pysyy samana kuin aiemmin: ensin metsähake, sitten turve ja viimeksi fossiiliset polttoaineet, työ- ja elinkeinoministeriöstä kerrotaan.
Sähkön ja lämmön yhteistuotannon verotusta kiristetään, mikä nostaa kaukolämmön tuotantokustannuksia 28 miljoonaa euroa, Energiateollisuus laskee.
Energian tuottajat ihmettelevät veron kiristyksen ajankohtaa, koska tänä vuonna päästöoikeuksien hinnan nelinkertaistuminen nostaa jo muutenkin turpeen kustannuksia.”
———————————–
Uutisessa saattaa olla epätarkkuutta.
Ymmärtääkseni ei turpeen verotusta kiristetä, vaan turvetta polttamalla tuotetun sähkön verotusta.
Turvetta voidaan nähdäkseni käyttää edullisesti biometaanin valmistukseen vaikka yhtä aikaa muiden raaka-aineiden kanssa tai pelkästään.
Turve sisältää pääasiassa rahkasammalta, jota voidaan mädättää. Jos turpeen vähäinen puuvartisten kasvien osa poltettaisiin, niin sitä ei pitäisi verottaa turpeen polttona vaan pikemminkin hakkeen polttona.
Turvetta biometaanin valmistukseen voitaisiin kerätä ympäri vuoden ilman, että suota tarvitsisi kuivata.
———————————-
Joskus 1800 -luvulla Lapin kultamailla huonosta onnesta kärsinyt Frans Björklund oli joutunut muiden epäsuosioon ja Kultalan kapakasta häädettynä nukkui krapulapäissään Ivalojoen rannalla.
Unessa ei niin kovin kaunis Lapin akka tuli häntä herättelemään sanoen: ”Älä laiskuri nuku kullan päällä!” Uni toistui kolme kertaa. Äkkiä Frans heräsi ja rupesi kaivamaan makuusijaansa. Jä äkkiä Frans oli rikas mies. Oli löytänyt merkittävän kultaesiintymän.
Näissä turvehommeleissa voi käydä vähän saman suuntaisesti.
On täällä muutamien kommentit kuin romaaneja- eikö voisi tiivistää ydinsanomaansa ?
Pienydinvoima tilalle, mutta saako Suomessa kaivaa uraania?
Olisikohan ydinvoiman vastustajien aika muuttaa kantaansa?
*
Energiasektorin hiilidioksidipäästöt ennätyslukemiin tänä vuonna
”YK:n edustajat kokoontuvat vuosittaiseen ilmastokokoukseen.” – niin. pidetään kokouksia ja tehdään sopimuksia, joita ei juuri kukaan noudata.
Monet suomalaiset poliitikot riehuvat ilmastoasialla hakien sillä kansan suosiota. Suomalaisten osuus maapallon väestöstä on 0,07 prosenttia. Vaikka Suomesta lopetettaisiin kakki teollisuus, siirryttäisiin liikkumisessa kävelyyn tai pyöräilyyn ja alettaisiin lämmittämään asunnot risuilla, ei maapallon ilmastossa tapahtuisi havaittavaa muutosta.
****
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/1a671ea8-9a82-4f4a-8710-4c74388b0287_ul.shtml
18.10.2018
Kansainvälinen energiajärjestö: Energiasektorin hiilidioksidipäästöt jatkavat kasvuaan – ennätyslukemat rikotaan taas tänä vuonna
Kansainvälinen energiajärjestö IEA kertoo, että energiasektorin tuottamat hiilidioksidipäästöt kasvavat tänä vuonna.
Energiasektori tuottaa 80 prosenttia maailman hiilidioksipäästöistä, joiden hillitseminen on oleellisessa osassa ilmastonlämpenemisen torjunnassa. Suurin osa lopuista 20 prosentista johtuu metsien tuhoamisesta ja maataloudesta.
[ Metsien tuhoaminen liittyy myös maatalouteen. Maapallon lisääntyvä väkimäärä edellyttää viljelysalan lisäämistä – ihmiset tarvitsevat ruokaa.]
https://yle.fi/uutiset/3-8953789
27.6.2016
Maaperä on iso arvoitus – Pelastaako se ilmastonmuutokselta vai aiheuttaako lisää ongelmia?
Maaperä voisi sitoa kaikki ilmakehään laskemistamme kasvihuonekaasupäästöistä. Ranska lanseerasi Pariisin ilmastokokouksessa aloitteen, joka lisäisi maaperän hiilivarastoja vuosittain neljän promillen verran. Se riittäisi tavoitteen toteutumiseksi. Toisaalta lämpenevä ilmasto saattaa vapauttaa yhä enemmän lämmittävää hiilidioksidia ilmakehään.
Maaperä on elävä ihme. Kourallisessa maata on enemmän organismeja kuin maapallolla on ihmisiä. Alamme vasta ymmärtää tätä elämää jalkojemme alla.
Maaperä on merien jälkeen maailman suurin hiilivarasto. Siinä on kaksi kertaa niin paljon hiiltä kuin koko ilmakehässä tai maapallon kaikessa kasvillisuudessa. Siksi se pitäisi saada pysymään siellä.
– Jos maaperästä vapautuu hiiltä, se vapautuu ilmakehään ja pienikin suhteellinen muutos lisää sitä paljon. Toisaalta, jos pystymme lisäämään pienenkin suhteellisen osuuden maaperän hiilivaroja, sillä on iso merkitys ilmakehän hiilidioksidipitoisuudelle, sanoo Suomen ympäristökeskuksen tutkimusprofessori Jari Liski.