Galluppeja on nähty ja tänään Aamulehdessä taloustutkimuksen Juha Rahkonen ennustaa että vihreistä voi tulla jopa pääministeripuolue. Ensireaktioni oli kova pelko, mutta lopulta totesin ensireaktion turhaksi – onhan Suomi selvinnyt jopa Esko Ahon hallituksesta. Katsotaanpa mihin viherjytky voisi johtaa.
Haasteita paljon, pelkoja vähän
Vihervasemmistolaista kuplaa on opetettu verkossa joko pelkäämään tai rakastamaan ehdoitta. En näe tätä vihervasemmistolaista kuplaa ihan yhtenäisenä pakettina, vaan särmiä on reilusti. Jos vaikkapa vihreitä ja vassareita vertailee puolueina, sanoisin että edellinen on näistä kahdesta se joka sallii järjenkäytön. Toki vihreillä on vahva ideologinen pohja joka joskus ajaa järjen ohi, mutta nähdäkseni tuo riski on paljon suurempi vaikkapa demareissa. Media ja etenkin some toki mieluiten onkii esille vain ne pöhköimmät ulostulot mistä tahansa puolueesta, mutta olen huomannut että vihreät ovat lopulta halutessaan varsin kykeneviä debattiin, tutkimukseen ja yhteistyöhön. Se, että lähtee mukaan median jatkuvaan riidankylväntään on toki ikävää, mutta kertoo jotain myös mediasta.
Vaan onko peloissa kantavaa pohjaa? Kuten Rahkonenkin muistuttaa, biotalous on asia joka voi johtaa kärhämään sekä muiden puolueiden kanssa että vihreiden sisälläkin. Metsien käytön ja suojelun tasapaino on aina keskitien kompromissi, vaikka Pekkarisen ja Hassin kaltaisten itserakkaiden inttäjien välinen huuto toiselta näyttääkin. Arkisista asioista ehkäpä sähkön saanti ja hinta pelottavat, jos energiaratkaisuissa mentäisiin liian sokean ideologisesti. Toisaalta, jos puheenvuoro annetaan myös tieteen ja tekniikan vihreille, voi nettotulos olla siedettävä. Maahanmuuttolinjausten rankka löyhentäminen todennäköisesti lisää rikollisuutta ja kuluja, vaan niin on tapahtunut Sipilän vahtivuorollakin. Optimisti voisi pohtia voisiko vihreillä peräti olla tähän jokin tuore idea.
Kansantalous on mielestäni heikoin lenkki vihreässä pääministeripuolueessa. Kuten oppositiosta kuuluukin, he ovat kovasti vaatineet lisää rahaa mm. joka mahdolliseen paikkaan. Tiedämme hyvin että vaalien jälkeen moiset ontot lupaukset hiljenevät pian, oli puolue mikä vaan. Vihreiltä sinänsä irtoaa ideoita myös talouden korjaamiseksi sekä esimerkkejä paremmista toimintamalleista, mutta nämä ovat aina äärimmäisen pienessä mittakaavassa, yksittäistapauksia jotka eivät tahdo skaalautua kansantalouden mittakaavaan. Tässä on nähdäkseni haasteista todellisin. Vihreiden täytyy osoittaa omaavansa kykyjä sekä taitoja kansantalouden tervehdyttämiseen.
Jytky kun jytky
Demokratian parhaita puolia on se, että äänestystulokset voivat muuttua, puolueet nousta ja laskea. Huonointa demokratiaa on määritellä tuloksia etukäteen. Tähän ovat syyllistyneet monet vihreät, mutta totta puhuen kotipuolueestani kokoomuksesta on tällä sektorilla oltu myös turhan äänekkäitä vaikkapa Jan Vapaavuoren suulla. Vihreiden edellinen johto keräsi pölhöpopulismin maailmanpalkintoja, kun taas Touko Aalto on puhunut jalat maassa kuten valtiomiestasolla sietääkin.
En ole samaa mieltä vihreiden joistain linjoista. Mielestäni seassa on paljon epäkoherenttia maailman halailua vailla konkretiaa ja pitkäjänteisyyttä. Toisaalta, vihreissä on myös järkeä ja osaamista jota he voivat halutessaan mobilisoida. Ja lopulta, vaikka harvoin heitä äänestänyt olen, he ovat tulleet rehdisti, pelisääntöjen mukaan demokratian kentälle. Jos kansa niin haluaa, myös heille kuuluu tilaisuus näyttää taitonsa maan johdossa.
Oma henkilökohtainen näkemykseni on se, että uutisoinnissa on aimo annos toimittajakunnan ”viherlisää”, kun puhutaan pääministeripuolueesta, ero Kokoomuksen on kuitenkin merkittävä.
Toisekseen tutkimuksen ajankohta ajoittuu aikaan, jossa maan johtajava populisti V. Niinistö juuri vaihtui T.Aaltoon, mutta toki jos hän kykenee puhumaan yhtä pehmeitä kuin edeltäjänsä, niin mahdollisuuksia on,mutta realismi on kuitenkin aivan pirun kaukana ja se tulee esiin vaalikampanjoinnin aikana.
Minä en usko tuohon ”jytkyyn” ja toivottavasti olen vielä oikeassakin.
Ei tunnu hyvältä, jos me täällä maaseudulla joudumme suojelemaan itse itseltämme. Ihan kuin emme osaisi sitä jo asiallisesti ilmankin.
Onneksi riski on kohtuullisen piewni, koska vihreät pääministeripuolueena johtaisi selä taloudelliseen että hallinnolliseen katastrofiin.
Että Virheistä tulee valtionhoitajapuolue ja Noskeista hörhötanttapuolue, mistä sillä onkin 12 vuodenkokemus…
https://www.pirkanblogit.fi/2017/risto_koivula/sdpn-pressanvaalipakka-on-taysin-sekaisin/
Suurimpana ongelmana näen asiassa tämän, joka on aika lailla sama kuin nosketantoillakin:
https://www.pirkanblogit.fi/2017/risto_koivula/virheilla-on-kusta-paassa-otokoiden-tietoisuus/
Mielestäni ei kannata katsoa yksittäisten jäsenten törttöilyjä.
Hallituspuoleena vihreät ovat pitkälti olleet virkamieshenkisiä, ilman sen kummempaa draamaa paitsi kun löytävät sen yhden pakenemisen tekosyyn. Siihen asti kuitenkin aika tylsä puolue.
Se, että joku Satu Hassi tai muu huomionkipeä pöhköliini heittää ilmoille jotain mielipuolisuuksia ei ole koko puolue.
Kuten ei ole Jan Vapaavuori koko Kokoomus.