Välittääkö terroristi houkuttimista?

Skeptikkona löysin taas tarvetta pohdiskella yhtä asiaa mitä tulee terroristien soluttautumiseen turvapaikanhakijoiden sekaan. Monesti on lausuttu ihan hallitusta myöten että vetovoimatekijät eivät saa olla kohtuuttoman hyvät, jottei se houkuttele ns. turvapaikkashoppailua. Vaan onko tällä mitään kytköstä terrorismiin? Välittääkö terroristi aamupuuron laadusta?

Tulijaa on moneen junaan

Kuten rauhallisimmat kommentaattorit ovat muistuttaneet, Turun jälkeen ei ole hätiköityjen päätösten aika. Ennen kaikkea asia pitää palotella osiin. On totta, että monet turvapaikanhakijat ovat integroituneet surkeasti ja vastaanottokeskusten työ on ollut ilmeisen ala-arvoista ja ylihintaista. Olemme tehneet asioita koko ajan hätäisesti reagoiden, ilman suunnittelua, ilman proaktiivisuutta, ilman havaittujen ongelmien käsittelyä. Samalla on annettu vapaa shekki toimijoille joista valtaosa on valittu ilman kilpailutusta ja jokainen ilman tulosvastuuta. Ei ole ihme että tilanne on huono ja voin vain veronmaksajana hävetä sisäministeriön koordinaatiotaitojen heikkoutta. Monet maahanmuuttajaryhmätkin ovat ilmaisseet tyytymättömyyttään esimerkiksi pakotettuun passiivisuuteen ja kieliopetuksen puutteisiin.

Vaan jos puhutaan ainoastaan terroristeista tai radikalisoituneista henkilöistä, en totta puhuen usko että sillä on väliä miten heitä kotoutetaan. En myöskään usko että heille on niin suurta väliä taloudellisilla houkuttimilla. Jos tarkoitus on soluttautua vieraaseen maahan x, rekrytoida apureita ja tehdä pahaa, pääosa kotoutus- ja houkuttavuuskeskusteluista on mitättömiä. Tässä kohtaa pitäisi puhua rajavalvonnasta mieluiten EU-ulkorajoilla sekä EU-maiden viranomaisten välisestä perinteisestä poliisiyhteistyöstä. Toissijainen kohta on varmistaa virkavallan kyky tutkia raportit ongelmatapauksista. Sitä(kään) työtä ei sovi ulkoistaa katupartioille.

Haastavin kysymys ovat tahot joilla on radikalisoitumisen potentiaali mutta vielä toivoa. Ounastelen, että ihmissalakuljettajien tarjoamat väärät tiedot Suomesta ovat myös osa ongelmaa. Tehokkaampi toiminta EU:n ulkorajoilla suodattaisi paljon, mutta ei kaikkea. Kotoutustoimien aikana pitäisi olla silmät auki ja povarissa valppautta sekä nopeaa reagointikykyä. Riskitekijäksi luokiteltava henkilö olisi saatava aktiivisten toimenpiteiden pariin ennemmin eikä myöhemmin. En ole lain tuntija saati psykiatri joten en lähde lonkalta heittelemään mitä niiden toimenpiteiden pitäisi olla.

Rohkenen edelleen spekuloida, että jos EU:n rajavalvonta toimisi ja aktiiviset toimenpiteet kohdistettaisiin ajoissa oikein, maahanmuuton ilmapiiri paranisi ja kotoutumisen potentiaali myöskin. Luottamus kantasuomalaisten ja uusien ystäviemme välillä kehittyisi, jolloin populistiset heitot voitaisiin palauttaa taas sinne minne ne kuuluvatkin eli kiistelyyn kananmunien terveysvaikutuksista.

Tylsä keskustelu on tylsää

Eräs ilahduttava kommentaattori muistutti minulle taannoin, että vaikka käytöstapoja onkin syytä kunnioittaa, kohteliaalla tekstillä käytävä verkkokeskustelu on tappavan tylsää. Hän lienee oikeassa. Tämä vaan on semmoinen asia joka on todella tylsää ja pitäisi käydä oikein erityisharmaalla virkamieskoneistolla läpi. Maahanmuuton särmät, haasteet, tyypit, ratkaisut, kokemukset sun muut yksinkertaisesti lentävät populismin yllä noin 1,3 valovuoden korkeudella. Rajat eivät ole koskaan olleet täysin auki, eivätkä koskaan täysin kiinni – eivätkä tule pian olemaan.

Ongelma on, että sen paremmin media kun ns. räväkkyyttä kaipaava verkkokeskustelukaan ei halua asiaa, vaan huutoa. Asian pitää mahtua lööppiin ja aivan maksimissaankin kahden minuutin haastatteluun. Koita siinä sitten vedota malttiin kun haastaja joko kysyy että miksi vihaat kaikkia maahanmuuttajia tai että miksi et yhtään välitä ketä rajan yli tulee. Tekninen termi tähän on ”huoh”.

6 vastausta artikkeliin “Välittääkö terroristi houkuttimista?”

  1. Kyuu, kirjoituksessasi oli minusta paljon asiaa.

    Mielestäni unohdit kuitenkin oleellisimman asian. EUn ja Suomen alueelle ei saisi päästää ketään EUn ulkopuolisia henkilöitä ilman oikeaa omaa passia JA viisumia. Ei vaikka kuinka karjuisi rajalla asulym.

    Aikuisten oikeasti työperäinen maahanmuutto ei ole ongelma – ihminen on saanut työpaikan ja muuttaa tekemään työtä omalla oikealla nimellään. Kansainvaellus, jossa ei ole hajuakaan ketä tulee ja miksi on se ongelma.

    1. Kieltämättä henkilöllisyys on voitava varmistaa rajalla. On toki tilanteita että passia ei voi olla – tulee mieleen vaikkapa Kiina, joka takavarikoi passit tai vähintäänkin kieltää myöntämästä tahoille joilla on väärä mielipide. Ounastelen aika monen maan tekevän samaa.

      Jos passia ei ole, on henkilöllisyys varmistettava toisella tapaa ennen vapaasti alueelle pääsyä, se voisi olla kyllä järkevä rajanveto.

    2. ”vaikka kuinka karjuisi rajalla asulym”

      asulym on väärä tunnussana, jolloin voi vapauttaa konepistoolista varmistimen. tunnussanalla asylum, voi asiaa harkita

  2. Suomihan on ”nuori ja kokematon” pakolaisruljanssiin. Viime vuonna se tavallaan ”tipahti syliin”, ei voi edes odottaa, että tuhansien pakolaisten käsittelyyn olisi toimiva järjestelmä, kuten esimerkiksi Ruotsissa. Eikä se toimi edes siellä.

    On opeteltu ja järjestelmä rakennettu kiintiöpakolaisten käsittelyyn, joka on ihan jotain muuta, kuin nykyinen tulva rajojemme ylitse. Siinä joukossa tulee tietysti kaikenlaista ihmistä, rikollisia, ihan terroristeihin asti. Ajan myötä opitaan seulomaan niitäkin.

  3. Kun houkutellaan lössiä pakkoeurotuksen kurjuuden tiellä olevaan maahan työttömiksi, niin siinä on oivaa materiaalia jippiisaarnaajille yllytettäväksi tuhotöihin.

    Kalifaatin tavoitteena on tuhotyö ja sen motiivina Pyhä Viha Euroopan ja lähi-idän maita kohtaan. Pyhää vihaa on vaikea ymmärtää olevaksi, koska siihen on vaikea samaistua, mutta sen voi havaita objektiivisesti seuraamalla kurkunleikkaajien seikkailuja. Siinä pyhässä vihassa ei ole mitään arvoa maahanmuuttajien tai paikallisten hyvinvoinnilla.

  4. Älkää nyt, Suomi oli heti valmis valehtelemaan että kaikki sujuu ja on hyvin.

    Aion jatkaa spekulointia työmarkkina-asioilla tämän suhteen..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *