Tästä lähtevät Pirkan blogit

Arvon yleisö ja rohkea testijoukkiomme. Huhut Aamulehden blogien uhkaavasta sulkeutumisesta olivat ajatuksissa pidempään, mutta silti tieto iski kovasti. Tampereelta maailmalle ja takaisin suuntautunut blogiyhteisö ei ollut suurimpien kokoinen, mutta kuitenkin aktiivinen ja onnistui haastamaan keskusteluun aiheista, toivottaen myös uusia mietteitä sekaan tuon tuosta. Siitä emme halunneet luopua, eikä Aamulehti pystynyt tarjoamaan aivan vastaavaa saman konsernin muista palveluista. Siitä syntyivät Pirkan blogit.

Paljon, vaan ei tarpeeksi

Kun uutinen tuli pihalle, aloimme heti keskustelemaan siitä mitä pitäisi tehdä. Allekirjoittaneen kokemuksella verkkoyhteisöjen hallinnasta tiesin, että oman alustan tekeminen ja etenkin ylläpitäminen on melkoinen työ. Kuitenkin yhteydenpito muiden mediatalojen ja alustojen kanssa osoittautui heikoksi – aktiivisillekaan blogaajille ei ollut niinsanotusti kotia tarjolla. Blogialustoja on vaikka miten paljon, mutta leijonaosa niistä vaikuttaa ehkäpä hieman omaan piiriinsä päin kääntyneeltä. Toki tämä on ymmärrettävää monesta kohdin. Optioiden puutteessa päädyimme kokeilemaan oman alustan pystyttämistä ja tässä sitä ollaan.

Oppia Aamulehdeltä

Uskon puhuvani yhteisön puolesta melko laajalti todetessani että meillä ei ole mitään pahaa sanaa sanottavana Aamulehden työlle blogialustansa parissa. Seppo Roth oli erinomainen ylläpitäjä ja keskustelun taso pysyi asiallisena. Olemmekin ottaneet ilolla mukaan vastaavia linjauksia. Blogaajaksi pääsemiselle on pieni kynnys (hakemus tai kolme esimoderoitua blogausta) ja vastakin moderoimme havaittaessa pois asiattomuudet, kuten herjaukset ja muut lain rajan ylittävät tekstit. Kuten Aamulehdellä, myös meillä on vastaavien henkilöiden nimet esillä ja kortit pöydällä. Haluamme, että palvelusta näkee kuka sitä pyörittää, missä ja miten.

Aamulehden alusta oli sen sijaan ehkäpä hieman aikaa nähnyt mitä tulee sosiaalisen median integrointiin ja siltä osin sallimme täällä kommentoinnin myös ilman rekisteröintiä. Tämä lienee selkein muutos. Toinen merkittävä ero on, että tämä palvelu ei ole Julkisen sanan neuvoston jäsen. Suomen lain alaisia toki olemme. Maalaisjärkeäkin huhuillaan löytyvän.

Ei oppi ojaan kaada

Pirkan blogien pystytys oli mielenkiintoista opettelua. Teknisten alustojen valinnasta voitaisiin varmasti keskustella hetki jos toinenkin, mutta erinäisten kokeilujen myötä päädyin WordPress-järjestelmään, toki erinäisten muutosten ja laajennusten avulla. Palvelinpuoli pyörii Suomessa, parilla eri eteläisen Suomen paikkakunnalla, Säätöyhteisö B2 ry:n konetiloissa. B2 on epäilemättä pääosalle tuntematon, mutta on kohta 20 vuoden ajan pyörittänyt satoja epäkaupallisia verkkosivustoja, eniten taide-, harrastus- ja kulttuuripuolella. Valtiontalouden tilasta huolestuneille voitaneen sen verran triviaa mainita, että rahoitus ei tule julkiselta sektorilta.

Katsotaan mihin tuuli puhaltaa

Näillä eväin katsotaan onko Pirkan blogit sellainen alusta ja paikka, joka löytää käyttäjänsä, tarpeensa ja paikkansa Suomen blogosfäärissä.  On selvää että alkuvaiheessa tulee paljon mietteitä ja hienosäätöä, joita teemme tarpeen mukaan. Epäilemättä myös moderointiin ja/tai ylläpitoon tullaan tarvitsemaan lisää vapaaehtoisia.  Toki itse kirjoittajillekin on kysyntää ja olenkin heittämässä muutamia verkkoja vesille tämä mielessä.

Nyt olemme kuitenkin siinä vaiheessa että ovet voidaan avata ja katsoa mihin päästään. Aamulehden palvelukin toimii vielä kuukauden-pari, joka antaa palvelun vanhoille aktiiveille aikaa siirtää halutessaan parhaita blogauksiaan myös tänne. Nautitaan vähälumisesta kesästä ja katsotaan mihin lähikuukausina päädytään.

14 vastausta artikkeliin “Tästä lähtevät Pirkan blogit”

  1. Toivotaan, että alusta löytää käyttäjiä mahdollisimman sekä paljon, että monipuolisesti.

  2. Olisikohan hyvä laittaa Aamulehden blogeihin vaikka etusivulle linkkinä tämä osoite.

    Hiukan siellä ollaan huuli pyöreänä, entäs nyt sitten ja tämän jälkeen ja yks ja toinen on lähtemässä kuka millekin sivustolle. Jokaisella on tietysti oikeutensa hakeutua minne tahansa, mutta tännehän monia heistä toivottaisiin tulevaksi.

    1. Minulla on huomiselle AL:ään blogaus, mutta ounastelen että meidän kannattaa jokaisen ”markkinoida” asiaa omin sanoin. Moniäänisyys on tässä parasta valttia.

  3. Vau !! Siis huomenna alkaa.
    Toiveena hyviä kirjoittajia.
    Vähempi kärjistäjiä ja känkkäränkkä touhua.

    1. Juhani, pohdin tätä pitkän aikaa mutta päädyin siihen että tämä automaattisempi on kuitenkin leijonaosalle helpompi. Konsultoin muutamia tuttavia jotka ovat erinäisiä yhteisöpalveluita perustaneet viime aikoina, katsoin myös vähän muutamien globaalien toimijoiden linjaa.

      – Jos kirjaudut sometunnuksilla, se tulee tätä kautta
      – Jos teet paikallisen tunnuksen, ja vähänkin useampia verkkosivuja käytät, säästät silti aikaa Gravatarin avulla koska sama profiilikuva menee yhdestä paikkaa joka sivulle

      Tiedän – kompromissi, mutta jostain kohtaa se oli pakko valkata. Pahoittelen sitä ettei tämä ole kaikille paras. Operaatio sinänsä on melko helppo. Rekisteröidy Gravatariin, aktivoi siellä sähköpostiosoitteesi, yksi tai vaikka useampi, ja sieltä lisää kuva.

      Valitettavasti Aamulehden mallia ei pysty suoraan kopioimaan. Se järjestelmä oli hieman aikaa nähnyt. Jos taas vaihtaisin täysin käsipelille, automaattiset kuvat häviäisivät käytöstä pääosalta käyttäjiä.

  4. Näkyi toimivan, ei tarvinnut käyttää gravataria.

    Eikö alusta voisi muistaa kirjautumisen, ettei tarvitsisi joka kerran tullessa kirjautua?

    1. Juhani, minulla ainakin kirjautumissivulla on tuo ruksi että muista kirjautuminen. En tiedä miten somekirjautumisessa on tuo, se ei ole vahvinta alaani mutta OLETAN perustuen muihin palveluihin että kirjautumisasetukset tulevat ko. somepalvelusta.

  5. Kun kirjauduin Pirkanblogin kautta, niin se ei muistanut minua, vaan piti kirjautua uudelleen.

    Kun kirjauduin naamakirjan kautta, niin näytti muistavan minut, eikä tarvinnut kirjautua uudelleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *