Kovin käy ”tutun näköiseksi” meno Ranskassakin: mitä paksummin ja myrkyllisemmin savuavat rauniot, sitä komeampi urakehitys…
http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005211907.html
…toimi monta vuotta Olkiluodon laitetoimittajan Arevan johtotehtävissä
Pääministerivalinta voi ratkaista presidentti Emmanuel Macronin puolueen menestyksen kesäkuun parlamenttivaaleissa.
Ranskan uusi pääministeri on keskustaoikeistolainen Edouard Philippe, 46.
Presidentti Emmanuel Macronin avustaja kertoi valinnasta iltapäivällä Pariisissa. Maanantai on Macronin ensimmäinen virallinen työpäivä.
Philippe oli ennakkosuosikki pääministeriksi. Hän ei ole Macronin uuden puolueen vaan keskustaoikeistolaisen Tasavaltalaisten jäsen.
Philippe on pohjoisranskalaisen satamakaupungin Le Havren kaupunginjohtaja ja kansanedustaja.
Suomalaisittain kiinnostavaa on se, että Édouard Philippe toimi monta vuotta ydinvoimayhtiö Arevan yhteiskuntasuhdejohtajana. Hän lopetti tehtävässä vuonna 2010.
Areva on suomalaisen Teollisuuden voiman (TVO) laitetoimittaja kovan onnen Olkiluoto 3 -hankkeessa. Eurajoen ydinvoimalan piti käynnistyä vuonna 2009, mutta se on viivästynyt kerta toisensa jälkeen.
Areva ja TVO ovat riidelleet vuosikausia miljardeista euroista, jotka liittyvät voimalan viivästyksiin ja kustannusten ylittymisiin.
TVO:sta ei kommentoitu HS:lle Philippen roolia Olkiluoto-hankkeessa tai sitä, vierailiko Philippe Areva-uransa aikana usein Suomessa.
Édouard Philippe opiskeli samoissa yliopistoissa kuin Macron eli Pariisin kuulussa Sciences Possa sekä Ranskan eliittiä kouluttavassa Enassa.
Macronilla ja Philippellä on uutistoimisto AFP:n mukaan samanlaisia näkemyksiä taloudellisista ja sosiaalisista kysymyksistä.
Philippe ei ole ”syntyperäinen” oikeistolainen. Hän aloitti poliittisen uransa sosialisteissa vuonna 1990. Ranskalaismediassa, kuten Le Figarossa, on myös kiinnitetty huomiota siihen, että Philippellä on eräänlainen työläistausta: hänen isoisänsä Lucien oli satamatyöläinen.
Philippe kuitenkin siirtyi oikeistoon, ja presidentinvaalikampanjassa hän kannatti viime syksynä Alain Juppéta tasavaltalaisten ehdokkaaksi.
Kun François Fillon voitti oikeiston esivaalit, Philippe ryhtyi tukemaan häntä. Philippe kuitenkin irtautui Fillonin leiristä, kun tämä ryvettyi perheen suosimista koskevassa jupakassa.
Pääministerivalinta vaikuttaa merkittävästi siihen, miten Macronin uusi puolue Tasavalta liikkeelle (ranskaksi La République en marche) profiloituu kesäkuun parlamenttivaalien alla.
Macronin noste on perustunut siihen, että hän näytti tuoreelta ja lupasi irtautua vanhakantaisesta politikoinnista. Tämän imagon säilyttämisessä pääministerivalinta voi olla ratkaiseva.
Macron oli aiemmin talousministeri väistyneen sosialistipresidentin François Hollanden hallituksessa. Presidentinvaalikampansa aikana hän teki pesäeroa sosialisteihin ja on saanut taakseen edustajia myös maltillisesta oikeistosta.
”Jos pääministeri tulee oikealta, Emmanuel Macron pystyy iskemään parlamenttivaaleissa oikeistoon samalla tavalla kuin hän on iskenyt vasemmistoon”, sanoi politiikan asiantuntija Philippe Moreau-Chevrolet AFP:lle ennen pääministerin nimen julkaisemista.
Samaa arvioi Le Monde. ”Se [Philippen nimitys] on osa strategiaa, joka tähtää oikeiston räjäyttämiseen”, ranskalaislehti kirjoittaa.
Macron yrittää toisin sanoen saada tukea – ja edustajanpaikkoja – niin oikealta kuin vasemmalta, jotta hän voisi kesäkuun parlamenttivaalien jälkeen koota taakseen enemmistöhallituksen.