https://yle.fi/uutiset/3-7381863
Lähitulevaisuuden hurja ennuste: Katsot unesi uusintana
Tekniikan tohtori Jyrki Kasvi visioi, että kymmenen vuoden kuluttua katsomme yöllä näkemämme unen uudestaan tallenteelta. Eikä niin epäluotettavan olennon kuin ihmisen enää anneta ohjata itse autoa. Tekniikan kehitysvauhti on hurja, joten kymmenen vuoden päähän voi jo uskottavasti tehdä villejä visioita.
Kymmenen vuotta sitten kukaan ei puhunut pilvipalveluista. Kännykän käyttö ajaessa oli vanhanaikaisesti puhelimeen puhumista. Nyt autoilijoita kehotetaan kännykkään puhumisen lisäksi välttämään Facebookin päivittämistä ajon aikana.
Onkin herkullinen ajanviete pohtia, millaista tekniikkaa nykyiset kymmenvuotiaat käyttävät parikymppisinä. Siihen puuhaan hyvä kumppani on Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen tutkimus- ja kehittämisjohtaja Jyrki Kasvi.
– Kymmenen vuotta on pitkä aika, sillä tekniikka kehittyy niin nopeasti. Yksi todennäköisempiä kehityskulkuja on, että tekniikka ja ihminen ovat yhä enemmän vuorovaikutuksessa, kertoo Kasvi.
Kymmenen vuoden kuluttua keskustellaan siitä, että voiko niin epäluotettava olento kuin ihminen enää ajaa autoa julkisella tiellä.
Jyrki Kasvi, tekniikan tohtori
Digitaalinen sykemittari joutaa museoon
Suuria muutoksia tulee kehon toimintaa mittaavien laitteiden kehityksessä. Erityisesti vanhusten hoidossa ihon päälliset ja sisäiset laitteet valvovat ihmisen terveydentilaa. Laite raportoi muutoksista omaisille tai hoitohenkilökunnalle.
Sama tekniikka jalostuu myös viihteen ja erityisesti liikuntaa harrastavien käyttöön.
– Kymmenen vuoden kuluttua nykyiset sykemittarit näyttävät todella alkeellisilta. Silloin meillä on jonkinlainen ranneke tai sormus, joka mittaa elintoimintojamme jatkuvasti, Jyrki Kasvi visioi.
Siirry sähköiseen unipäiväkirjaan
Villeimmissä visioissa siintää mahdollisuus tallentaa yöllä näkemänsä uni ja katsoa se päivällä uusintana. Voisi olla hyvinkin mahdollista töihin tullessa sanoa työkavereille, että näinpä hassun unen viime yönä, haluatteko nähdä tallennuksen.
– Se ei ole niin scifiä kuin miltä se kuulostaa. Asiasta on tehty hyvin mielenkiintoisia kokeita. Vaikuttavimpia juttuja on ollut se, että on kuvattu ihmisen näkökeskuksesta videota, jota ihminen katsoo. Kuvan laatu ei ollut vielä kummoinen, mutta kymmenen vuoden päästä voi hyvinkin olla mahdollista näyttää uniaan kavereille, Jyrki Kasvi pohtii.
Näinpä hassun unen viime yönä, haluatteko nähdä tallennuksen.
Jyrki Kasvi, tekniikan tohtori.
Olemme jo kyborgeja
Totta kai tulevaisuudessa myös retroillaan. Jyrki Kasvi näkee tässä mahdollisuuden matkailubisnekselle.
– Voisin kuvitella, että tulevaisuudessakin ihmisillä on tarve irrottautua teknologiasta hetkeksi. Jos aikoisin hotellibisnekseen perustaisin paikan, missä ei ole mahdollisuutta minkäänlaiseen kontaktiin tekniikan kanssa. Uskon, että tulevaisuudessa tällaiselle on paljon kysyntää.
Täydellinen irtiotto elämään ilman tekniikkaa tuskin tulee olemaan mahdollista.
– Se on kuin amputoisi itseltään raajan. Me olemme jo kyborgeja, koneen ja ihmisen yhdistelmiä. Emme ole ympäröivästä tekniikasta irrallaan, vaan se on osa elämäämme. Emme elä enää tietoyhteiskunnassa, vaan tieteisyhteiskunnassa, Jyrki Kasvi kiteyttää.
Ihminen irti ratista
Itseohjautuvat autot ovat tulevaisuutta ja kymmenen vuoden kuluttua saatetaan kauhulla muistella aikaa, jolloin joku saattoi aiheuttaa liikenneonnettomuuden törttöilemällä ratissa.
– On hyvin todennäköistä, että seuraavan viiden vuoden aikana tekoälyt alkavat ajaa autojamme. Siihen kun lisätään toinen viisi vuotta lisää niin kotien toimintaa ja autojen ajoa hoitavat tekoälyt ovat varmasti jo yleisessä käytössä. Luulen, että kymmenen vuoden kuluttua keskustellaan siitä, että voiko niin epäluotettava olento kuin ihminen enää ajaa autoa julkisella tiellä, Jyrki Kasvi nauraa. ”
Kasvi on mielenkiintoinen henkilö.
Tämä blogaus joka on pelkkiä lainauksia ilman omaa tekstiä, ei ole kiintoisa. Se on suoraan sanoen pelkkää roskapostitusta.
Jyrki Kasvis on seinähullu huijari, joka ei tiedä mitään todellista noista asioista, joita ”johtaa” ja joiden varjoilla ohjailee meidän rahojamme toisille, usein vieläkin pahemmille huijareille, ja tuhoaa tiedettä ja teknologiaa!
(Kapitalismiinhan sinänsä kuuluu, että KAPITALISTI voi sijoittaa ”omat” rahansa vaikka huarran perseeseen, ja sen sitten ”arvioivat” markkinat… Toisin on veronmaksajien tieteeseen osoittamien tiedemäärärahojen kanssa. Niiden huijaaminen päinvastaisiin tarkoituksiin on aina rikollista.)
Tämä on vanha juttu ja sataan kertaan kumottu lukemattomin tavoin, mutta yhä vaan sitä haistapaskantieteilijän leipämyllyä jauhetaan. Nuo ”korkeimmat” pölhöt Kurzweil, Zuckerberg, Musk jne. ovat viime aikoina olleet myös toistensa pillistä kiinni, mikä kertoo en kuplan romahduksesta.
http://keskustelu.skepsis.fi/Message/FlatMessageIndex/372711?page=7#373094
RK
02.02.2009 01:23:41
265021
”Tajunta disketille”… Taas lykkää YLE:n Prismasta haistapaskaa…
http://tv.iltasanomat.fi/tvopas
Kanavan ohjelmatiedot
Maanantai 2.2. klo 19:05 – 19:55
Prisma: Ihminen V2.0
” Raymond Kurzweilin mukaan vuonna 2030 keinoäly ohittaa ihmisälyn ja johtaa valtavaan tekniseen muutokseen. Voidaanko ihmisen tajunta siirtää tuolloin tietokoneen kovalevylle? T: BBC. ”
Nämä Suomenkin ”Aivokaapeli-Anttien” ja ”Ajatusmolekyyli-Kaitsujen” jutut tiedetään…
http://keskustelu.skepsis.fi/Message/FlatMessageIndex/372711?page=7#373094
http://keskustelu.skepsis.fi/Message/FlatMessageIndex/207922?Page=1
Ollaan kuitenkin kuulolla klo 19.05 tänään Ykköskanavalla…
Minun osuuteni, vuosien ilmaisyö yhteiskunnalle, monien muiden kuten Lauri Gröhnin vastaavanlaista työtä myös hyödyntäen, liittyy tuohon linkkiin ja edelleen sen linkkeihin, joita en nyt katsonut tarpeelliseksi kelailla auki, kun siitä myös aina heti huudetaan.
Kasvi on kerran myös vastannut tähän kritiikkiin:
http://ristokoivula1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/173076-unet-kasetille-tietoyhteiskunnan-kehittamiskeskuksen-jyrki-kasvin-ylen-antia
” …. Keskustelua:
Jyrki Kasvi 3.8.2014 22:57
Toki tekemistä vielä riittää, mutta ei tämä enää ihan pelkkää scifiä ole:
http://newscenter.berkeley.edu/2011/09/22/brain-movies/ ”
Tämä on sitten myös käsitelty tuolla ”Hämeemmiähen” linkissä ja muullakin.