Vähättelykulttuurimme

Miksi me Suomi ja suomalaiset jatkuvasti vähättelemme itseämme.

Milloin olemme pieniä ja köyhiä. Milloin syrjässä ja kaukana Euroopan keskiöstä. Aina esim. Ruotsi on muka parempi ja viisaampi ja sillä menee paremmin.

Milloin olemme rähmällämme Eu;ta kohti, milloin taas Venäjää, milloin Usaa ja milloin kaikkia maita.

Milloin me oppisimme ja ymmärtäisimme, että meillä on kaikkea hyvää ja milloin me oppisimme arvostamaan itseämme ja maatamme.

Monta asiaa menee ohitsemme, jopa taloudessa, kun me emme ymmärrä itseämme. Lopetetaan se vähättely ja nostetaan päätämme.

Loikataan Eurooppaan ja vallataan koko maailma, hyvä Suomi ja ennen kaikkea ME itse.

21 vastausta artikkeliin “Vähättelykulttuurimme”

  1. Meitä haukutaan impivaaralaisiksi, kun emme tukka putkella ryntää jokaiseen utopistiseen puuhasteluun tosiasioista piittaamatta.

  2. Olen tätä aivan samaa asiaa ihmetellyt. Kyllä meillä on toimiva sosiaalihuolto, toimiva terveyspalvelujärjestelmä, sanoisin, että töitäkin Suomessa löytyy kyllä hakevalle, yrittäjäksi ryhtyminen on mielestäni helppoa, verotuskin kohtuullinen. Suomalainen teollisuustuotanto jo nyt puskee kasvua (ei poliitikkojen ansiota), miksi muuten tuotamme vain pääasiassa raaka-ainetta, voisimme puusta tuottaa huipputuotteita ja tämähän on vuosikymmenet sitten todettu asia (Kuhmon saha ja hirsitaloelementit).
    Kyllä Suomi on kelvollinen ja hyvä maa asua.

  3. Millä tahansa mittarilla mitattuna saamme elää yhdessä maailman parhaista maista, eikä meissä suomalaisissakaan sen enempää vikoja ole kuin kessä tahansa muissa.

    Olkaamme ylpeitä niin maastamme kuin suomalaisuudestamme.

  4. Juha, ei se tarkoita utopistisuutta, jos me nousemme ylös ja otamme käsijarrun pois päältä. Enkä ole ikinä tykännyt sanasta ”impivaaralaisuus”. Ihan liikaa me annamme tilaa esim. ruotsalaisille ja monelle muulle maalle. Meiltä puuttu vaan usko omaan maailman valloitukseen monilla eri elämän osa-alueilla. Toki nyt on merkkejä eteenpäin menosta ja erilaisista realistisista hankkeista.

    Kalle, olet ihan oikeassa, ihan liikaa me viemme esim. puutavaraa sahattuna johonkin mittoihin ja sitten se sahataan uudestaan ostajilla. Tuntuu ihan älyttömältä tehdä työ kahteen kertaan, kun se voitaisiin tehdä kerrallakin. No, se tietysti on kauppasopimuksesta kiinni.

    Pitkän litanian voisi luetella erilaisia asioita, jos niin alkaisi tehdä.

    Ei meille tuoda esim. autoja puolivalmina, jotka sitten kasataan täällä. Olipa huono esimerkki, kun Valmet tekee juuri niin Mersujen kanssa.

  5. Mika, just näin.
    ”Olkaamme ylpeitä niin maastamme kuin suomalaisuudestamme.”

    1. Kanattaa käydä rusaasti muuallakin silmät auki, niin sitten vasta osaa antaa arvoa omalle Suomellemme. Sisältä käsin sitä ei näe, tai näkee liian vääristävillä uhokalvon peittämillä silmälaseilla impivaaralaisittain.

  6. Niskasta kiinni ja ylös suosta ihan kaikki.
    Meitä alamaistetaan taitavasti pakkoruotsilla.

  7. Tässä kateellisten maassa ei saa kehua itseään, vaikka olisi siihen aihetta.

  8. Ei suomalaiset pärjää norskien kateudelle alkuunkaan.
    Siellä asuvat suomalaiset kertovat vitsikkäitä tositarinoita.

  9. ”Pieni nöyryys on toisaalta paljon parempi kun suuri ylpeys.”

    Eivät kai nämät ole toisiaan poissulkevia?

  10. ”Kanattaa käydä rusaasti muuallakin silmät auki, niin sitten vasta osaa antaa arvoa omalle Suomellemme. Sisältä käsin sitä ei näe, tai näkee liian vääristävillä uhokalvon peittämillä silmälaseilla impivaaralaisittain.”

    Olen kyllä aika jyrkästi sitä mieltä, että pelkällä käymisellä, vaikka kuinka olisi silmät auki, ei eri yhteiskunnista saa kuin erittäin vääristyneen kuvan.

    1. MIka
      … niin, ettäkö vain täällä kyyhöttämällä oppii tietämään muista kulttuureista enemmän kuin reissaamalla ja tuntemalla muiden kulttuurien ihmisiä ?

  11. Ei kai kukaan ole esittänyt täällä kyyhöttämistä.
    Sen sijaan tuollainen pikainen käyminen jossain ei juurikaan anna todellista kuvaa maasta ja kansasta, vaan se yleensä vaatisi pidemmän oleskelun maassa.

  12. ”MIka
    … niin, ettäkö vain täällä kyyhöttämällä oppii tietämään muista kulttuureista enemmän kuin reissaamalla ja tuntemalla muiden kulttuurien ihmisiä ?”

    En mielestäni moista esittänyt.

  13. Esim Japanissa pitää asua 20 vuotta, ennenkuin ymmärtää siitä kulttuurista ja yhteiskunnasta mitään.

  14. ”Pieni nöyryys on toisaalta paljon parempi kun suuri ylpeys.”

    Kyuu, tavallaan tämä on totta, mutta kyllähän me saamme olla ylpeitä monessakin asiassa, kunhan se ei muutu rehvakkuudeksi. Minusta niillä on tietty ero.

    Toisaalta taas nöyryys on ihan hyvä asia, kunhan siinä ei sitten taas valuta tämän blogin aiheeseen asti, eikä itsesääliin.

    Elämä vaan on pelkkää taiteilua pahan ja hyvän välissä.

  15. Pointtini ”käymisessä” ja ”käymisen antamassa asiantuntijuudessa on se, että aika usein se ”oma tuntemus” on verrattavissa Hesarin freelancertoimittajan” sunnuntai iltapäiväkäyntiin” länsinaapurimme ongelmalähiöissä, jonka seurauksena todistetaan, ettei mitään ongelmalähiöitä ole olemassa, vaikka oman maan viranomaiset ovat nostaneet ylitsepääsemättömät ongelmat esille ja pyytäneet apua jopa suoraan suurelta yleisöltä.

  16. … pikainen käyminen…??
    Jos lentää maan pääkaupunkiin, sieltä hotelliin taksilla, hotellista muutama opastettu retki, hotellista lentokentälle ja kotiin. Siinä tuskin tuntumaa maahan saa mitenkään.
    Olen kahdella ”valmismatkalla” käynyt, ensimmäisellä ja viimeisellä, siis sama matka.
    Pääosin olen kierrellyt Eurooppaa moottoripyörällä, menolippu valmiina, aina ei edes paluulippua ja aina ei sitä paluupäivääkään.
    Ruokani ja majoitukseni omatoimisesti hankkineut; sanoisin, jonkinlaisen käsityksen saa ja varsinkin itä-blokin (entisen ja silloisenkin) maista pääsi helposti tavallisen kansan sekaan, silloin kun moottoripyörä oli kulkuväline, eikä nykyinen ”kilpavarusteluväline”, jolla esim ikääntyneet miehet ajavat takaa ”kadotettua nuoruuttaan”, sitä saavuttamatta mutta helposti ainokaisensa menettäneenä, kuten lukea olemme saaneet.
    Olen reissuillani yöpynyt (luvallisesti) ladoissa, tallin vinteillä ja aivan taivasallakin. Nälän yllättäessä söin tavallisissa kansankuppiloissa, moottoriteitä vältellen.
    Eräs vanha motoristi sanoi; ”varmimmin voit ajaa läpi Euroopan”, sitä näkemättä; autobaanaa pitkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *