Eilen oli A- studiossa puhetta lääkkeiden huonosta saatavuudesta. Mukana oli THL;n ja Apteekkijärjestön edustaja.
Eihän siihen mitään selvyyttä tullut vieläkään. Kolme viikkoa on jo kulunut ja samaa ennustaa eteenpäin apteekkilaitoksen edustaja. Se vaan ei selvinnyt vieläkään, että miksi tällainen tilanne on päässyt syntymään. Maassa kuulemma on lääkkeitä, mutta niitä vaan ei saada jakeluun. Siis miksi, minulle ei mennyt jakeluun syy siihen?
Suomessa on pari tukkuliikettä, Oriola ja joku toinen. Oriolan toiminnassa on puutteita ja nyt lääkkeitä rahdataan kaikilla mahdollisilla keinoilla linja-autoista ja takseista, sekä ykstyisautoista alkaen.
Turha ainakin syyttää mitään tietokonejärjestelmää, nehän ovat ihmisten tekemiä ja samalla myös helppoja korjattavia, ainakin kohtuullisella aikavälillä.
Entäs sitten, jos ja kun sattuu tulemaan jokin kriisitilanne, mitäs silloin pureskellaan, jos toimintavarmuus on tällainen. Paranisiko se, jos tukkureita lisättäisiin ja poistettaisiin alan monopolia. Nyt se ei ainakaan ole toimiva.
Onneksi ei tarvii minkään asteen pilleriä vielä ainakaan huomisesta en sitten mene takuuseen eilisen voin todeta varmaksi .
Mutta se eilinen meni jo . terv tepivaari
Tepi, niinhän se on. Vahinko ei tule kello kaulassa, se tulee sekunneissa. Niin kävi minulle, vaikka ei pitänyt, parantamiseen sitten saattaakin mennä vuosi, jos toinenkin.
Sanon suomeksi: Oriolan johto ei ole ollut tehtäviensä tasolla. Johtoa ovat kuljettaneet tietotekniikan vastaavat johdon uskoessa heihin. Rinnakkaistesti vanhan järjestelmän puuttui rinnalla uuden kanssa. Oli vai testattu uutta yksistään. Vanhaa ei saa koskaan ajaa alas , ennekuin uuden toimintavarmuus on todettu, vaikka nörtit näin sanovat. Sen alasajo on kova päätös, koska uuden pitää olla toimintavarmuudessa pitkään ennekuin töpseli vanhasta irroitetaan pois.
Seppo Morri ex- tj. ei olisi koskaan mennyt näin halpaan.
Onhan minulla noita pillereitä; verenpaine-, II diapetes- ja kihtipillereitä. Auttavat muuten todella hyvin. Muikkuakin (puriiniarvo yli 250), ei ole enää tullut kohtauksia. Se II-tyypin diapeteskin aika hyvin hallinnassa ja tuo verenpaine samoin; ”katsastuksessa” kun kävin, näin kertoili lääkäri.
Noin sitä käypi varmaan ku on liki monopoli. On s emuuten kiva sillälailla rikastua. Hakisivat niitä lääkkeitä rekka-autolla muista Pohjoismaista. https://yle.fi/uutiset/3-9852741
Kuten Heikki. Tietotekniikalla halutaan poistaa pari työpaikkaa ja se tietotekniikka on haavoittuvainen vaikka joskus toimisikin. Olen ollut nuorena eräässä lähettämössä ja homma toimi ilman tietokonetta.
EU kuulemma määräsi uusimaan ne tieto-mikälie-ohjelmat ja näin kävi.
Tietojärjestelmät voivat olla ongelman välitön oire mutta syy on toki niiden huonossa suunnittelussa, eli ihmisissä. Kun on suhteellisen lähellä omaa alaa, voin ymmärtää.
Firmassa voi käydä niin että jokainen näkee tietojärjestelmän omana lapsenaan, sekä tietoteknisiä, yleistä johtoa, osaston johtoa, yms. Sitten käytännössä käy niin että röyhkein ja äänekkäin pääsee sanomaan viimeisen sanan, eikä se useinkaan ole se jolla on paras osaaminen. Kun pitäisi mennä osaaminen edellä, mennään tosi-tv-asenne edellä.
Ylläoleva on vähän kärjistetty toki mutta olen sen nähnyt jo niin monta tusinaa kertaa että voin vähän tiivistää.
Onkos koko järjestelmä mätä, kun tätä pilleritouhuakin valvoo THL ja lähettelee itse ihmisten potilastietoja, täysin salassa pidettäviä tietoja, ympäri maailmaa. Ei hyvä.
Olen muutaman kerran ollut THL:n kanssa tekemisissä ja joka kerta se ollut ihan yhtä h*******ä, mutta tässä. kuten Heikki totesi Oriolan johdossa ei olla ymmärretty turvata toimintaa sillä aikaa kun uusi järjestelmä nikottelee.
Oriolan asema on liian suuri suomalaisilla lääkemarkkinoilla.
Toivottavasti tästä töppäilystä opitaan, että johdossa ovat sellaiset johtajat, jotka ymärtävät edes mihin pyritään, eivätkä ole näiden tietotekniikkajohtajien/päälliköiden vietävissä.
Ole itse viheltänyt poikki parin ison järjestelmän käyttöön ottoa, jotka koskivat puolta Suomea.
Hyvän johtajan ei tarvitse olla tietotekniikkaguru. Hyvän johtajan sen sijaan pitää tietää mitä ei tiedä. Jos hän ei ole tietotekniikkaguru, hänen pitää osata välittää tietotekniikkagurulle mitä hän haluaa liiketoiminnallisesti, sekä antaa riittävästi SEKÄ valtaa ETTÄ vastuuta hoitamaan asia.
Yksinkertaisuudessaan se on just noin.
Määritys uudesta tietojärjestelmästä on se, joka antaa raamit sen toteutukselle. Ja määrityksen tekevät pääasiassa muut kuin tietotekniikan ammattilaiset. Ovat apuna otsikoiden ja kysymysten asettelussa. Määritys kertoo sen, mitä uudelta järjestelmältä halutaan hyvinkin yksityiskohtaisesti. Vieläkään ei tavita ”nörttejä”.
Kun se on tehty, alkavat keskustelut tietotekniikka-ammattilaisten kanssa, että ”menikö perille”. Ja jatketaan niin kauan, että meni perille kummallekin osapuolelle.
Sitten on vastuullinen seurantaryhmä, joka valvoo, missä mennään.
… kun on päästy loppuviivolle, testataan uutta järjestelmää rinnakkain vanhan kanssa riittävän pitkään. Sitä monet tietotekniikka-ammattilaiset vastustavat ja sanovat, että suureet ovat erilaiset, eikä nätä voi verrata keskenään- että antaa mennä vaan. Potaskaa.
Rinnakkaistestiympäristö on sellainen, jossa on riittävä otos 5-10 % oikeista asiakkaista oikeassa tilanteessa. Tällä eliminoidaan se, että perseelleen mennessään koko järjestelmä ei kaadu koko asiakaskannan päälle.
Pitäisiköhän meikäläisen taas kerran mennä poltamaan päreitään näiden kanssa.
”Turha ainakin syyttää mitään tietokonejärjestelmää, nehän ovat ihmisten tekemiä”
Ei tietokonejärjestelmä ole mikään poikkeus, ihminen on erehtyväinen, mitä ikinä tekeekään aina joskus menee pieleen.
Kuten täällä on arveltu lienee ihmisen tekemä virhe tässä tapauksessa se että ei ole ylläpidetty mahdolisuutta siirtyä takaisin vanhaan systeemiin kun on huomattu että uusi ei toimi. Näin on yleensä tapana tehdä vaihdettaessa uusiin kriittisiin järjestelmiin.
Ollaan samassa sarjassa kuin Kuuba ja Pohjois-Korea. http://www.talouselama.fi/uutiset/jaivatko-laakkeet-saamatta-suomalainen-tukkujarjestelma-muistuttaa-monopolia-jollainen-
Olin aikanaan ostamassa tietotekniikkaa ja suurin tavoite oli saada halvalla ja sitten riitti korjattavaa vuodeksi.
Äsken vasta luin eilisen Aamulehden. Olihan siinä tästä aiheesta kokosivun juttu. Minäkin taisin puhua hiukan virheelisesti siitä, että THL olisi valvova elin.
Fimea ylläpitää ja parantaa väestön terveyttä valvomalla ja kehittämällä lääkealaa.
Näin se taitaa kuitenkin olla, lainattuna suoraan Fimea;n verkkosivulta.