http://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000001882428.html
Tämmöinen artikkeli Taloussanomissa.
Joskus tuota riisin viljelyä olen miettinyt, siis veden alle juurtunut kasvi; paljonko maaperästä (saastuneesta) riisin jyviin ehkä kertyy?
No, nythän se vastaus sitten osin tulikin. Ei vain ole koskaan tullut mieleenkään, että riisi keitettäisiin kahvinkeittimessä, kuten BBC suosittelee. Vähän ikään kuin vieläkin tuon riisin käyttö ruuaksi, väheni ajatuksissani.
Tosin artikkelissa mainittiin, että EU:n alueelle tulevassa riisissä pitoisuudet ovat 90% EU:n määräysten mukaisia.
Meillähän käytetään riisiä ainoastaan piirakan täytteenä, minä taas korvaan sen tattarilla tai ohralla. Paljon maukkaampia ja kun tattarin tai ohran (suurimoita) päälle lirautetaan hieman voisulaa; nami nami. Piirakan täytteenä molemmat viljat suurimoina ovat huomattavasti riisiä maukkaampia. Kaiken lisäksi, alkuperäisiä. Kannattaa kokeilla jos aiempaa kokemusta näistä suurimoista ei ole.
Tehdäänhän riisistä puuroa ainakin jouluna, joskus muulloinkin. Minä en kylläkään sitä syö. On se riisin viljely melkoista kahlaamista polvia myöden vedessä. Voidaankohan sitä mitenkään koneellistaa, vaikka edes soutupaatista. Ei ole näkynyt mitään tv- lähetyksissä joita joskus näytetään.
Meillä joskus yritettiin ihan koemielessä sen tattarin viljelyä. Sattui vaan niin märkä syksy, että pieleen meni, ei saatu puitua, kuin muutama säkillinen. Tai oikeastaanhan se meni hyvin, kun tuli sama mitä kylvettiinkin.
Tattarin viljelystä samoin kuin ohrankaan, en mitään tiedä, minä vaan nautiskelen maukkaista viljatuotteista.
Olen aikanaan Eestissä oppinut korvaamaan perunan tattarilla ja näinollen meillä kypsyy hellalla aina sekä tattaria, että perunaa, jota en enää elokuun alusta juurikaan syö. Lanttu, nauris, kesäkurpitsa…jne, ovat minun ateriaani kuuluvia.
Tattaripuuroakin usein aamuisin syön.