Rähinäremmi johti turhiin tappioihin

Suomen Puolustusvoimissa ei taidettu tajuta missään vaiheessa, että komentohihna paljasti sodassa viholliselle ketkä pitää ampua ensimmäisenä.

Saksalaiset olivat viisaampia, Puolan sotaretken jälkeen, ennen hyökkäystä länteen rähinäremmeistä luovuttiin kun oli Puolan sotaretkellä huomattu niiden aiheuttavan turhia upseeritappioita.

12 vastausta artikkeliin “Rähinäremmi johti turhiin tappioihin”

  1. Joskus Napoleonin aikoina vihollisten kesken (esim Englanti vastaan ranska) oli sopimus, ettei upseereita saa ampua.

  2. Jos katsoo monia sotia historiassa, niin kukahan mahtaa olla kuuluisin upseeri joka on taistelussa kiväärillä ammuttu?

    Itselleni tulee mieleen Etelävaltioiden kenraali ”Stonewall” Jackson yhdysvaltain sisällissodassa, joka sai juoksuhaudassa kimmonneesta kiväärinkuulasta ja menehtyi.

    1. Ei kertakaikkiaan yhtään mitään hyötyä. Se vain näytti kaikille että tässä on henkilö, joka pitää ampua ensiksi.

      Kenraali Heye oli aikanaan ottanut sen täysin tarpeettoman kapistuksen käyttöön ”kaunistaakseen” Reichswehrin univormua. Upseerislangissa se hihna oli heti ristitty paljon mainostettujen rintaliivien mukaan ”Hautanaksi”. (Marsalkka Erich von Manstein)

    1. Niin, esimerkiksi vuonna 1995 olin Suomessa kutsuttuna kertausharjoituksiin. Minulla oli oma henkilökohtainen varustus, joten minun ei tarvinnut kuitata intin varustusta. Joku totesi silloin että olisipa muillakin tulijoilla sama tilanne.

      Silloin pataljoonan komentajalla, everstillä, oli edelleen rähinäremmi – minun varustuksessani ei ollut.

      Oma varustukseni oli toki muutenkin edellä aikaansa.

      1. Taannoinen esimieheni sai kuulemma kertausharjoituksissa varusvarastolta vänrikin ruusukkeiden sijasta majurin isommat merkit. Meni se kuulemma harjoitus rattoisasti niilläkin.

  3. ”Rähinäremmi” ?

    Mikäs siinä on vikana, että osa asevelvollisista haluaa osallistua ja antaa oman panoksensa maanpuolustukselle ja suoriutua siitä mahdollisimman hyvin?

    Voi olla, että olen hieman herkkähipiäinen, mutta en nyt vaan ymmärrä miksi ns. rähinäremmiä niin paheksutaan.

  4. Entä se vanha taistelukehotus:
    ”Vallankumous on alkanut, toverit ottakaa kiväärit!
    Ne, jotka saavat pistoolin, ovat upseereja.”

    Silloin ei rähinäremmiä tarvittaisi.

  5. Oikea termi on upseerivyö. Sen kantamiseen olivat oikeutettuja vain sotilasmestarit, upseerikokelaat ja upseerit (1955 asti). Vyön olkahihna juontaa siltä ajalta kun vääpelistä ylöspäin paraatiasussa kannettiin miekkaa, ylikersantit ja kersantit pistoolia. Se piti vyön ”ryhdissä” sivuaseesta huolimatta (sivuasetta kannetaan vasemmalla puolella).
    50-luvun alkupuolella laajennettiin upseerivyön käyttöä siten, että se kuului kersantista ylöspäin mutta koski vain ammattialiupseereita, ei mm värvättyjä eikä asevelvollisia.
    Jatkosodan aikana varsin monen upseerit rintamapalveluksessa eivät käyttäneet sitä, kokivat lähinnä hankalaksi.
    Nykyisellään koko vyön lisuke on menettänyt merkityksensä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *