http://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/201709202200404921_we.shtml
”Laajassa tutkimuksessa saatiin selville, että hiilihydraattien kulutus oli elimistölle vaarallisempaa kuin rasvan.
Osallistujista eniten hiilihydraatteja nauttivalla viidenneksellä oli jopa 28 prosenttia suurempi riski ennenaikaiseen kuolemaan kuin osallistujista vähiten hiilihydraatteja päivittäin nauttinut viidennes.
Kun rasvan nauttimisen vaikutuksia mitattiin, selvisi, että eniten rasvaa nauttinut viidennes kuoli ennenaikaisesti jopa 23 prosenttia epätodennäköisemmin kuin vähiten rasvaa kuluttanut viidennes. => Vähiten rasvaa syöneiden riski ennenaikaiseen kuolemiseen oli n. 23% suurempi.
Yllättävää kyllä, sekä monityydyttymättömien että tyydyttyneen rasvan kulutus näytti liittyvän tutkimuksen perusteella alhaisempaan ennenaikaiseen kuolleisuuteen. Myös aivohalvauksen riski oli pienempi enemmän rasvaa kuluttavilla potilailla.”
Tätähän tässä on koko ajan koitettu selittää, mutta Puskalaisten sokea usko on lääkäri- ja ”terveys”joukoissa liian voimakas.
Minä syön rasvaa (voita, läskiä) jatkuvasti, juon nimenomaan rasvaista täysmaitoa – ja voin erinomaisen hyvin.
En tiedä mitä niillä hiilihydraateilla tarkoitetaan, mutta syön melkoisesti perunaa ja ruisleipää – ja voin erinomaisen hyvin.
Kyllä ihminen rasvaa tarvitsee samoin suolaa sokeria tosin ei mitään tarvitse lapiolla syödä .
Mutta tuolla Ylpön ohjeella olen tehnyt syökää kaikkia mutta vähän kerralla .
Muutoin tuo Herra Ylppö oli kova poika syömään sokeria, toisten mielestä se on myrkkyä .
No Herra Ylppö eli vähän toistasataa vuotta ettei se sokeri kovin paha myrkky ollutkaan hänelle terv tepivaari
Rasvojen tuotanto rasittaa luontoa enemmän kuin hiilihydraattien tuotanto. Tarvitaan lannoitteita ja joudutaan kaatamaan metsiä. Myös kaikenlainen energiankulutus kasvaa.
Nautakarjaa ja muita märehtiviä kotieläimiä joutaisi vähentää niiden aiheuttamien metaanipäästöjen takia ja siirtyä sikoihin ja siipikarjaan, ja sitten vaikka hyönteisravintoon.
Ötökkämuonaa en aio edes maistaa, koska luonnonravintoa on muuten riittävästi.
Eläinten kasvatuksen vuoksi ei ainakaan Suomessa tarvitse metsiä kaataa, kun melkoinen osa entisistä pelloistakin on metsittynyt tai jopa metsitetty.
Heinän kasvatukseenkaan ei kovin massiivisesti energiaa tarvitse kuluttaa.
Hiilihydraattien tuotannossakin kuluu lannoitteita, polttoainetta ja torjunta-aineita, joten ei sekään haitatonta ole.
WWF uhoaa, että ”yhden pihvilihakilon tuottamiseen tarvitaan yli 15 000 litraa vettä”. Tämä antaa kuvan, että se 15 000 litraa on totaalisesti kadonnut maailmasta.
Tosiasiassa siinä pihvissä on vettä 60-70% eli 600-700 g ja se loppu on kiertänyt takaisin luontoon siihen naudan ympäristöön.
Eivät ne, ainakaan kovat rasvat, varsinkaan runsaasti käytettyinä mitään terveellisiäkään ole. Siinä mielessä termi ”terveellinen”, lienee väärä.
Jos ravitsemuksessa otettaisiin verrokiksi esim välimerellinen ruokakulttuuri; rasvaa sielläkin mutta öljyjä. Aikanaan Pohjois-Karjalaisten sydäntautikuolleisuutta kun tutkittiin, kovien rasvojen käytön vähentäminen ilmiselvästi vähensi sydäntautikuolleisuutta.
Tuossa tutkimuksessa todettiin, ettei ”kovien” ja ”monityydyttämättömien” välillä ollut eroja.
Samoin muutamassa muussa kansainvälisessä ja vertaisarvioidussa tutkimuksessa on todettu, ettei ns. kovien rasvojen syöminen mitenkään ole suoraan verrannollinen verisuoni- ja sepelvaltimo-ongelmiin.
Puskalaiset vain jauhavat mantraa, mille Puska ei useista pyynnöistä huolimatta ole kyennyt esittämään yhtään kansainvälistä vertaisarvioitua tutkimusta.
Kyllähän tuo Karjala-projekti sai kolmisen kymmentä vuotta sitten myöskin tuloksistaan huomiota.
Ei se ollut P puskan ansiota.
Aika oleellista:
”On kuitenkin syytä huomioida, että eniten rasvaa tutkimuksessa nauttineet eivät kuitenkaan niin sanotusti lätränneet sillä. Suomessa rasvan saantisuositus on aikuisilla ja yli 2-vuotiailla lapsilla 25-40 prosenttia päivittäisestä energiasta, joten myös tutkimuksen osallistujien nauttiman rasvan määrä pysyi suositusten puitteissa.
Keskimäärin 30 prosenttia päivittäisestä energiantarpeesta tarkoittaa miehillä 80 grammaa sekä naisilla 60 grammaa rasvaa päivässä.”
Itse kyllä käytän ja syön ns.kovia rasvoja, mutta samaan aikaan syön myös paljon vihanneksia, juureksia ja hedelmiä.
Tärkeintä on se, että syö elääkseen eikä elä syödäkseen.
”Kyllähän tuo Karjala-projekti sai kolmisen kymmentä vuotta sitten myöskin tuloksistaan huomiota.”
Sai ja ilman todellisia perusteita.
Sama ilmiö todettiin muualla Suomessa ja Euroopassa samaan aikaan ilman mitään Puska-projekteja, mutta niistä tutkimuksista puskalaisuskovaiset ovat hiljaa kuin pisi sukassa.
Kuten totesin, Puska ei ole kyennyt esittämään yhtään kansainvälisesti vertaisarvioitua tutkimusta väitteidensä tueksi.
Viimeisimmässä tv-jutussa toimittaja kertoi pyytäneensä etukäteen Puskaa tuomaan haastatteluun tällaisen tutkimuksen, mutta eipä Puska sitä silloinkaan kyennyt esittämään.
Wikipediassa Phjopis-Karjala- projektista:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Pohjois-Karjala-projekti
Joskus opiskeluaikoina projektista puhuttiin todella paljon ja sitä pidettiin esimerkillisenä onnistumisena, mutta sitten myöhemmin lisäopintojen aikaan projektia ei enää niin ”mainostettu”.
Mitään haittaa projektista ei ainakaan ole ollut ja hyödyiksi voidaan ainakin kiistatta esittää terveemmistä elintavoista ja vaihtoehdoista informoiminen vaikka sitten ne ihan lopulliset ja mitattavat tulokset hieman ovatkin niin ja näin.
Parhaillaan on valmistumassa paistokasarissa metsäsienistä sapuska. Jos ruvettaisiin mittaamaan sapuskan rasvapitoisuutta, niin se olisi varmaankin melkoisen korkea, vaikka sienissä itsessään ei taida olla juurikaan rasvaa.
Pari päivää sitten tein tomaattiperustaisen padantapaisen. Ihan taatusti on korkea rasvapitoisuus, vaikka tomaateissakaan tuskin on paljon rasvaa. 🙂
Tomaatteja kannattaa syödä muodossa tai toisessa joka päivä, ne ovat aina terveellisiä ja samalla ihan purun hyviä.
Siis pirun hyviä 😉
Tomaatti on muuten ruuassa kuin ruuassa todella hyvä lisuke, jollei ihan perusta. Sienet, tomaatti, kaali, siitä tulee oivallista ruokaa. Sekaan sipulia, valkosipulia; ei tarvitse juurikaan rasvaa, soijakastiketta, pikkuisen mietoa chiliä; tulee maukasta ruokaa. Valurautapannulla kun sen tekee ja kannen alla hauduttaa; ei kun syömään. Hieno lisämauste on myöskin tuolla aiemmin mainitsemani musta valkosipuli normaalin lisäksi; ripaus ranskan kermaa ja ….aah.
Lääkäri Antti Heikkilä:
http://www.anttiheikkila.com/blogi/rasvatutkimus/
Itse käytän oikeita juustoja, täysmaitoa, voita, kermaa ja kaikkea alkuperäistä. ”Kevyt” on viholliseni, koska kevyt on pääasiassa höttöä ja sokeria.
En pidä sinänsä kevyttä vihollisena, mutta en myöskään osta mitään kevyttuotteita vahingossakaan.
Niin, sanoihan Jaakko Komonenkin (vanha opettajani); ilman voita, kermaa ja läskiä ei mitään herkullista synny. Kuitenkin, pakkokos niitä on joka ainut päivä napaansa ahtaa.
Ainahan rasvaa tarvitaan, ei yhdenkään koneen rattaat ilman sitä pyöri, miksi siis ihminen olisi joku poikkeus.
Kiitos Karjalaiselle hyvästä linkistä.
Rehuilla ei pysy nälkä loitolla riittävän kauan. Kun rasvaa itsensä kunnolla, niin ennättää sitten tehdä muutakin kuin syödä.
Niistä sienistä vielä sen verran että tällä kertaa poimin lähinnä karvarouskuja. On tullut sellainen tapa, että niistä pitää välttämättä tehdä ainakin kerran vuodessa kunnon annos syötävää – useammaksi syöntikerraksi. Niitä olisi saanut nyt vaikka kuinka paljon, mutta en ahnehtinut. Kaveriksi olisi ollut muitakin sieniä, mutta kun tiesin kantarellipaikan ihan karvarouskupaikan vieressä niin otin sitten niitä.
Jostakin syystä karvarousku tarvitsee mielestäni jotakin muita sieniä kaverikseen – vaikka haaparouskuja.
Marinoiduista sekasienistä tulee aivan herkullisia kun on mukana karvarouskuja. Ihmeellistä.
Tuli muuten mahtavan hyvä sapuska kun oli tarpeeksi rasvaa. 🙂
Jaa, meidän pöydällä on pari muovikassillista kanttarelleja ja mustia torvisieniä.
Niistä kun tekee kastikkeen villisikapaistille, niin ei hirveästi tarvitse rasvaa lisätä muuta kuin sienten paistamiseksi voilla.
Ravintosuositusympyrät tehdään enemmänkin kansallistaloudellisten syiden perusteella, kuin oikeasti terveyssyiden perusteella. Punaisen lihan osuus pidetään niissä pienenä vain siksi, koska jouduttaisiin muuten turvautumaan enemmän tuontilihaan.