Uusi kirosana on täällä. Se on: ”energiatodistus”. Mitähän vielä keksitään. Vanhoja rumia sanojahan ovat mm. mitäänsanomaton kuntotarkastus, mummonmökin paskakaivo, hulevesimaksu, kiinteistövero…
Lehdissä on ollut juttuja tasaisin väliajoin puretuista talokaupoista. Parhaimmillaan ostaja on saanut talokaupan purettua seitsemän vuoden kuluttua kaupasta. Välillä tuntuu siltä, ettei tässäkään hommassa ole mitään järkeä.
Jos talon myyjä on vastuussa siitä, miten ostaja osaa tai osaamatta aiheuttaa vahinkoa talossa, pitää hänellä olla myös oikeus valvoa vastuullaan olevaa kohdetta. Tarkka kuvaus talon kunnosta myyntihetkellä kun ei riitä. Jos uusi asukas homehduttaa ostamansa talon, voi hän vaatia kaupan purkua ja rahojen palauttamista. Missä on myyjän oikeudet?
Jos itse joskus myyn taloni, pitää kauppakirjaan varmaan laittaa kohta, missä säilytän itselläni oikeuden valvontakäynteihin kunnes vastuu extalosta on poistunut. Nykyisenlainen kuntotarkastus ei siis vapauta myyjää mistään seurauksista ja pöytäkirjan voi rullata huussin seinälle odottamaan seuraavaa asiakasta. Onneksi nyt on tuotu kaikkien ulottuville energiatodistus, mikä pitää kutinsa ja on pakko ostaa. Paperi on säilytettävä kassakaapissa vaikka sillä ei olisi mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Satukirjoista poiketen energiatodistuksen arvo, edes hyväkuntoisena, ei kasvaa vanhetessaan.
Voisin taloa myydessä sioittaa vaikka tonnin paperiin, joka pätee vuosienkin päästä oikeudessa ja vapauttaa myyjävastuusta. Luulisi, että talon kunto myyntihetkellä ratkaisee sen arvon.
Smoke
Valitettava kirjoituspöytävirkamieten keksintö kaverien firmojen työllistämiseksi.
Edes takapuolen pyyhintään se paperi ei kelpaa.
Levittää vaan:)
Smoke
Miten se menee tavallisen meikäläsen oikeustajuun, että on myyjänä vastuussa vielä kymmenen vuoden päästä. Tuleehan sinä ajassa jo muuten kaikenlaista korjatttavaa, joka ei taatusti johdu alkuperäisestä, myyjän tekovirheistä.
Minne tämä maailma on menossa, kun aina pitää syyllinen löytää muualta, kuin itsestä. Jos kadulla sattuu kaatumaan, niin se taloyhtiön vika. Tosin meillä täällä maalla se ei toimi niin.
Lämmitysenergian voi parhaiten todistaa lämmitykseen käytetyillä kuiteilla.
– Ei tarvita insinööritiedettä sillä ulkopuolinen ei tiedä kaikkia talon rakenteita.
Omien kulutuslukemien tueksi voi perehdyttää ostajan myös siihen, miten näihin lukemiin on päästy. Ostaja saisi tätäkin kautta tärkeää faktaa talon kulutukseen liittyen.
Smoke