Uskokaa tai älkää, suomalainen talousnobelisti Bengt Holmström puolustaa työläisiä ja antaa ymmärtää itsekkyyden olevan nyt ja tulevaisuudessa yhteiskunnallinen ongelma, ellei jotain tehdä. Moni varmaan hieraisee silmiään, voiko olla totta, vihdoin löytyy rohkea vaikuttaja joka puuttuu ahneuden ytimeen. Oli lama tai nousukausi, suurpääomat tahkoavat miljardituloksia, joita jakavat vuodesta toiseen osinkoina omistavalle luokalle. Valitettavasti tuosta ahneudesta ei talousnobelistin mielestä ole kyse.
Vastakkainasettelun aika ei kuitenkaan ole ohi, tietää talousnobelisti Holmström. Bengt Holmström ei olisi tänään talousnobelisti jos hänen mielestään vastakkainasettelu olisi yhä pääomien ja työläisten välillä. Hän asettaakin vastakkain loppuun palaneet, hyvinvointiyhteiskunnan rakentaneet, tyhjätaskuina eläkkeelle siirtyneet työläiset nykyisiä työläisiä vastaan. Me työelämän pienillä palkoilla tehneet, kädestä suuhun eläneet, nykyisin olemattomia eläkkeitä saavat, olemme syypäitä nykyisten työläisten kehnoihin toimeentuloihin.
Talousnobelisti Bengt Holmströmin mielestä perustuslakia pitää voida muuttaa, jotta eläkkeitä voidaan laskea. Joo, o, onhan se todella kohtuutonta kuinka osa eläkeläisistä kykenee ostamaan kuukauden eläkkeestään sekä verenpaine, että kolesterolilääkkeet. Jotain rajaa pitäisi eläkeläisten itsekkyydelläkin olla. Iso kirja kuulemma pyytää antamaan meille jokapäiväinen leipämme, mutta talousvaikuttajamme mielestä eläkeläisille riittää leipä joka toiselle päivälle.
Holmström haluaa ottaa mallia Ruotsin eläkejärjestelmästä, jossa, jos oikein ymmärsin, huonoina aikoina eläkkeitä voidaan laskea ja hyvinä aikoina taas nostaa. Tämä malliko sopisi myös meille, hei haloo talousnobelisti Holmström! Elämme nousukautta ja mitä laulua suurpääomien edustajat ja oikeistolaiset päättäjämme laulavat kuin yhdestä suusta? Malttia, malttia ja jakovaraa ei ole, vaikka täysiä tunteja tekevät työläiset hädin tuskin tulevat palkoillaan toimeen, puhumattakaan osa-aikaisia töitä tekevistä. Miten muuten kävi taitetun indeksin kun sitä leikattiin, korjattiinko se hyvinä aikoina, mietipä sitä talousnobelisti Holmström, kun seuraavan kerran esität eläkkeiden leikkaamisia meiltä työläiseläkeläisiltä.
Jos puhuu eläkkeiden olemuksesta, tarkoituksesta ja rahoituksesta balduria, niin takana voi olla itsekkäät pyyteet.
Esimerkiksi, jos sanoo eläkkeen olevan myöhennettyä palkkaa, niin puhuu balduria. Tietysti kyseessä voi olla myös kielitaidolliset poikkeamat. Tai henkilö pelaa epätavanomaista kielipeliä, eikä sitä, mitä yleensä pelaillaan.
No, nyt ei aika riitä enempään.
Tämä eläkeasia jaksaa puhuttaa ja onhan siihen aihetta.
On vaikea kuvitella sitä, että tavallisen ”perusjampan” työeläkettä leikattaisiin, toisaalta taasen olisi helppoa todeta, että leikataan ”supereläkkeitä” saavilta, mutta onko heitä sitten todelisuudessa niin paljon, että vaikutus olisi jotain muuta kuin kosmetiikkaa?
Väestökehitys kuitenkin vääjäämättä johtaa tilanteeseen jossa on yhä enemmän eläkkeen saajia ja toisaalta yhä vähemmän eläkkeen maksajia.
Kinkkinen ongelma, johon ei helppoa ratkaisua ole luvassa.
Murto sanoo niinkuin asia on.
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/risto-murto-vastaa-holmstromille-elakevarat-riittavat—nain-paljon-varallisuutta-ei-ole-ollut-koskaan-ennen/9ZRpbqxw?ref=facebook:80ed
Nykyiset eläkevarat on kerätty pääosin sekä nykyisiltä eläkeläisiltä ja heidän maksamistaan verotuloista että heidän palkkansa maksaneilta yrityksiltä.
Samoin pääosa eläkevarojen tuotoista tulee näistä varoista.
Nämä varat jäävät noille kiukutteleville sukupolivillekin pääosin jaettavaksi tätä menoa.
On turha kiukutella siitä, että eläkkeet ovat liian suuret, jos tuotot ja eläkemaksut ovat koko ajan lisänneet eläkevarojen määrää paria viime vuotta lukuunottamatta.
Tämä suurten ikäluokkien suuren määrän aiheuttama riesa nykypolvelle on koko ajan pienenemässä ja katoaa parissa kymmenessä vuodessa, jolloin eläkeläisten ja siten maksettavan eläkesumman määrä pienenee automaattisesti.
Toki tuollaiset 130 000 vuotuiset lisäeläkkeet pitäisi täysin kohtuuttomina karsia yleisesti.
130 000 Tonnin vuosi elke on silloin pieni kun vertaa sitä n 60 000 kuussa eläkettä saavat niissäkin on ollut nousu johdetta .
Tämä porukka vie enempi mitä ovat koskaan itse keränneet .
Eräs puu pää pökkelö saa jopa 75 000 kuussa .
Sitten sanotaan että onpa iso eläke kun saa jopa tonnin kuussa terv tepivaari