Ensimmäinen tentti katsottuna:
Sauli on sitä mieltä ettei kansaa kiinnosta vaikka on kansan ykkössuosikki – mitä ajatella siitä?
– Kansan eheyttäjänä nousi Tuula.
Pudottaisin ekana pois Nilsin yhden asian vuoksi.
– Presidetti on instituutio puolisoineen joten puolisot mukaan pramille niin nähtäisiin onko heistä parina.
En lainkaan epäile etteikö se kaikille täällä olisi yksinkertaisen selvä asia, vääntää numero 112. En epäile sitäkään, etteikö kaikille olisi selvä, missä kulkee hätäsoiton raja.
Kuitenkin hätäkeskuksen ilmoituksen mukaan heille tulee kymmeniätuhansia turhia soittoja.Kuka tilaa taksia ja kuka kysyy onko raaka peruna epäterveellistä. Kuulostaa ihan uskomattomalta.
Muutamia kertoja minä olen soittanut päiväsaikaan poliisin päivystykseen melko yksinkertaisten asioiden vuosi. Poliisi on aina sanonut, että soita ensin hätäkeskukseen, kun he saavat sieltä toimeksiannon he hoitavat tehtävän. Sen verran tuo hätäkeskuksen kynnys on korkealla, että soittamatta on jäänyt.
Analyysi: Näin Venäjä voi pyrkiä vaikuttamaan Suomen presidentinvaaleihin – ”Ääritapauksessa salamurha tai terrori- isku”
Sunnuntai 29.10.2017 klo 07.24
Valtiollisen turvallisuuskomitean ennakointiverkosto on laatinut laajan selvityksen, jossa tuodaan esiin Venäjän tavoitteet ja tavat, joilla Venäjä mahdollisesti pyrkii vaikuttamaan Suomessa tammikuussa käytäviin presidentinvaaleihin.
Venäjä voi pyrkiä vaikuttamaan presidentinvaaleihin usealla eri tavalla.
Turvallisuusneuvoston pääsihteeri Vesa Valtonen taustoittaa mahdollisia vaikutuskeinoja.
Erityisesti Venäjää voivat kiinnostaa Natoon liittyvät kysymykset.
Presidentinvaalit käydään kevättalvella. (JARNO KUUSINEN/AOP)
Turvallisuusneuvoston pääsihteeri Vesa Valtonen korostaa, että analyysi koostuu asiantuntijoiden mielipiteistä.
– Niiden pohjalta viranomaiset sitten tekevät oman arvionsa. Jos sieltä nyt poimitaan esimerkiksi hakkerointi, niin se on huomattavasti todennäköisempää kuin listan loppupäässä oleva hyvin teoreettinen salamurha, Valtonen taustoittaa.
Analyysi on keskeneräinen. Sen on määrä valmistua marraskuun loppuun mennessä.
Valtosen mukaan tarkoitus on, että asiantuntijaverkosto on mahdollisimman moniääninen.
– Sieltä tulee ideoita, joiden päälle tehdään viranomaisarvio.
Keitä asiantuntijaverkoston jäsenet ovat?
– Siellä on esimerkiksi viranomaisia, tutkijoita, elinkeinoelämän, median ja järjestöjen edustajia, jotka ovat perehtyneet hybridi- ja informaatio- vaikuttamiseen. Laaja joukko aika lailla laidasta laitaan. Tärkeintä on saada aikaan se moniäänisyys, Valtonen sanoo.
Kansalliselle asiantuntijaverkostolle annettiin tehtäväksi arvioida, millä tavoin ja millä tavoittein Suomen vaaleihin pyrittäisiin vaikuttamaan. Lisäksi verkosto pohti, millä tavoin informaatiovaikuttaminen yleisesti Suomessa toteutettaisiin, ja mitkä olisivat pääasialliset tavoitteet.
Presidentinvaalit ja Venäjä
Venäjän on väitetty sotkeutuneen muun muassa Yhdysvaltain presi- dentinvaaleihin ja Katalonian kansanäänestykseen. Ennakointiverkosto kehottaa varautumaan Venäjän vaikuttamispyrkimyksiin.
Listaus on koostettu kansallisen asiantuntijaverkoston vastauksista.
1. Sosiaalisen ja perinteisen median operaatiot:
– Väärän informaation levittäminen, vaihtoehtoisten totuuksien tarjoa- minen ja ennen kaikkea epäluottamuksen kylväminen valtaapitävien kykyyn toimia poliittisina päättäjinä.
2. Suomalaisten vaikuttajien hyödyntäminen:
– Perinteisten vaikuttaja-agenttien toiminta kohdistetaan yhteiskunnan korkeimmille tasoille, päätöksentekijöihin ja valtamediaan. Provokaat- toreita käytetään erityisesti kiusanteossa sekä kansalaismielipiteen ohjailussa; tässä suhteessa sosiaalinen media on pääroolissa.
– Uusi suurlähettiläs (Pavel Kuznetsov), hänen taustansa ja viestinsä ovat osa isoa kokonaiskuvaa. Hänellä lienee myös oma verkostonsa jo olemassa ja uudelleen aktivoitavissa. Tätä tullaan hyödyntämään erityisesti vaikuttajaverkostoissa vaikuttamiseen.
3. Venäjän tavoitteiden mukaisesti toimivien poliitikkojen tukemi- nen ja Venäjän tavoitteiden vastaisesti toimivien poliitikkojen painostaminen ja mustamaalaaminen.
4. Tietomurroilla saatujen tietojen julkaiseminen, esimerkiksi myös uhka jo hankitun tiedon vuotamisesta voi toimia painostuksen ja vaikuttamisen välineenä.
– On oletettavaa, että esim. kotimaisten puolueiden käyttämät viesti- kanavat ja tietojärjestelmät ovat haavoittuvaisia tällaiselle toiminnalle, analyysissä todetaan.
5. Voittajan avustaminen siten, että apu tulee tahallisesti julkiseksi ja tämä tieto rapauttaa kansalaisten luottamusta valittuun tasavallan presidenttiin.
– Voittajaa voidaan esimerkiksi myös aidosti auttaa ja siten rakentaa uhka avun paljastumisesta, mitä voidaan käyttää myöhemmin painostuskeinona.
6. Vaalikamppailun ajaminen kohti tilannetta, jossa menestyäkseen ehdokkaiden on annettava sellaisia vaalilupauksia, joista vaikuttajalle on hyötyä. Esimerkiksi:
– Poliittisen keskustelun ohjaaminen. Tiettyjen aiheiden (esim. Nato) myrkyttäminen ja toisten, erityisesti populististen aiheiden, nostaminen keskustelunaiheiksi.
– Keinotekoisten jakolinjojen luominen (mukaan lukien presidentin valtaoikeuksien kannalta epäolennaisiin kysymyksiin), jolloin äänestäjien huomio siirtyy pois ulko- ja turvallisuuspoliittisista valinnoista vaikkapa maahanmuuttoon.
7. ”Ahvenanmaan separatismin” narratiivin (kertomus) ja kielteisen julkisuuden lietsominen suomenruotsalaisia vastaan.
– Myös pakkoruotsikeskustelu aktivoitaneen myötämielisen ehdokkaan toimesta.
– Esimerkiksi huhujen ja epäilyjen lietsominen vaalien rehellisyydestä.
9. Ääritapauksessa salamurha tai terrori-isku.
Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kättelivät heinäkuussa Punkaharjulla. (ALL OVER PRESS)
Tavoitteet, joihin Venäjä pyrkii
Analyysissä on listattu myös tavoitteet, joihin Venäjä mahdollisesti pyrkii. Nämäkin esimerkit on poimittu suoraan turvallisuuskomitean ennakointiverkoston papereista.
1. Mahdollisuus nostaa Kremlin ehdokas Suomen presidentiksi ja siten korkeimmaksi ulko- ja turvallisuuspoliittiseksi vallankäyttäjäksi. Mah- dollisuus vaikuttaa myös niihin ehdokkaisiin, jotka eivät ole Kremlin ehdokkaita, joko ohjaamalla heitä Venäjän intressien kannalta myönteisempään suuntaan tai heikentämällä heidän asemaansa.
– Venäjän kannalta toivottava lopputulos voi olla, että istuva presi- dentti jatkaa, mutta väsyneenä, nöyryyttävän likakampanjan läpi- käyneenä, joutuen harjoittamaan liennytystä radikalisoituneen ja polarisoituneen yhteiskunnan rauhoittamiseksi.
Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
2. Nykylinjan sopivuutta varmaan pönkitetään, muistutetaan että se on hyvä kaikille, myös koko alueen vakaudelle.
3. Riippumatta vaalien voittajista kansan jakaminen, epäluottamuksen kylväminen ja yhtenäisyyden saavuttamisen ehkäiseminen.
– Jakolinjojen vahvistaminen on pitkän aikavälin toimenpide, josta ei ole kuviteltavissa välitöntä hyötyä vaan se ainoastaan valmistelee maaperää siltä varalta, että todellisia toimenpiteitä tarvittaisiin.
– Ruman ja likaisen kampanjan käyminen, mukaan lukien Venäjän avustus esim. vuotojen ja propagandan muodossa, tuo etuja siinäkin tapauksessa, että ne eivät riitä istuvan presidentin kaatamiseen, analyysissä todetaan.
4. Pyritään estämään vakava keskustelu ulko- ja turvallisuuspoliittisista ratkaisuista, etenkin Natosta, sekä muutenkin hallitsemaan poliittisen kentän ja median yleisiä keskustelunaiheita.
5. Pyritään suureen tavoitteeseen, sellaiseen eduskunnan kokoonpa- noon, joka pysyy passiivisena länsi-integraation edistämisessä tai jopa muuttaa linjaa sisäänpäin kääntyneempään ja Venäjän etuihin myötämielisemmin suuntautuvaan linjaan.
6. Suomen eristäminen EU:sta ja muista meille tärkeistä läntisistä tahoista.
7. Suomen pitäminen erossa Natosta.
8. Vaalien voittajan myöhempi painostusmahdollisuus.
9. Venäjän arvovallan lisääminen Itämeren alueella.
Analyysissä on myös listattu informaatiovaikuttamisen tavat. Aihepiiriä tutkinut sotatieteiden tohtori Saara Jantunen määritteli informaatio-vaikuttamisen kyvyn 2016 eduskunnan hallintovaliokunnan kuulemises- sa kyvyksi ”tuottaa psykologisia vaikutuksia kaikilla mahdollisilla keinoilla – myös fyysisillä teoilla.”
1. Erilaisen ”valeuutisten” tyrkyttäminen tiedotusvälineisiin sekä puh- taasti virheelliset asiat sekä kärjistetysti tai tietystä näkökulmasta kirjoitetut jutut.
2. Mainonta ja viestintä sosiaalisessa mediassa.
3. Päättäjien energian suuntaaminen toisarvoisiin asioihin ja kohuihin.
4. Sisäinen keskustelu sosiaalisessa mediassa.
– Keskusteluun tulee vääristelyjä ja valheita aiheista tai henkilöistä, analyysissä todetaan.
Venäjän informaatiovaikuttamisen tavoitteet voisivat verkoston mukaan olla seuraavanlaisia:
1. EU:n uskottavuuden heikentäminen.
2. Fennovoiman, Nordstreamin, Kaidin ja vastaavien teollisten hankkei- den etenemisen varmistaminen sekä näihin läheisesti liittyvä omistaja- ohjaukseen vaikuttaminen, esimerkiksi Suomen käyttäminen näyteik- kunana tai jopa bulvaanina omia tavoitteita edistävälle toiminnalle
3. Kansallisen yhtenäisyyden murtaminen.
– Äärilaitojen kiihdyttäminen on yllyttäjille hyvästä vaikka jutut olisivat keskenään ristiriitaisia.
4. Median uskottavuuden heikentäminen.
5. Naapurimaan kansalaisten ja heidän heimoveljiensä tuntojen manipuloiminen kielteisiksi Suomea kohtaan.
6. Naton ja Yhdysvaltain uskottavuuden heikentäminen, Nato-keskustelun tukahduttaminen ja Suomen pitäminen poissa Natosta.
7. Suomen ulkopolitiikan muuttaminen.
– Konkreettiset tavoitteet vaihtelevat yksittäisiin kansainvälisten yhtei- söjen äänestyskysymyksiin vaikuttamisesta, tulevaan lainsäädäntöön kuten tiedustelu- ja valmiuslakeihin vaikuttamisen kautta aina esimerkiksi EU- ja NATO-suhteen muuttamiseen, analyysissä todetaan.
8. Suomen välien vahingoittaminen erityisesti Ruotsiin ja Viroon, mutta myös yleisesti länsimaihin.
9. Suomen ja Yhdysvaltain välisen kahdenvälisen puolustusyhteistyön syvenemisen estäminen ja hankaloittaminen.
10. Terroristien rekrytointi.
11. Vaikuttaja pääsee kokeilemaan minkälaiset keinot tuovat tulosta juuri Suomessa (ja mitkä keinot eivät toimi).
12. Viranomaisten uskottavuuden heikentäminen.
Mikä turvallisuuskomitea?
Turvallisuuskomitea on kokonaisturvallisuuteen liittyvä ennakoivan varautumisen pysyvä ja laajapohjainen yhteistoimintaelin.
Turvallisuuskomitea toimii puolustusministeriön yhteydessä. Sen tehtä- vänä on avustaa valtioneuvostoa ja ministeriöitä. Turvallisuuskomitea toimii tarvittaessa yhteiskunnan eri häiriötilanteissa asiantuntijaelimenä. Tur-vallisuuskomitean puheenjohtajana toimii puolustusministeriön kanslia-päällikkö Jukka Juusti. Komitean jäsenet koostuvat lähinnä eri ministeriöiden kansliapäälliköistä.
Turvallisuuskomitean ennakointiverkoston analyysistä uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.
Kommentti: Mitä peliä puolustusministeriön turvallisuuskomitea pelaa presidentinvaalien alla?
Puolustusministeriön alaisuudessa toimiva turvallisuuskomitea kehot- taa varautumaan Venäjän vaikutusyrityksiin presidentinvaaleissa ja pe- lottelee mm. salamurhan mahdollisuudella. Suomen valtiollinen (!) elin pelaa itse nyt Venäjän pussiin. Sen motiiveja sopii ja pitää kysyä, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
Presidentinvaalitentit alkavat huomenna maanantaina kunnolla, kun kaikki seitsemän ehdokasta ovat ensimmäistä kertaa Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) tentissä
Sen alla julkisuuteen nostettiin puolustusministeriön yhteydessä toimi- van, valtioneuvostoa avustavan turvallisuuskomitean asiantuntijaryh- män raportti, jossa pohditaan (ja pelotellaan), miten Venäjä voi vaikuttaa kolmen kuukauden kuluttua pidettävien presidentinvaalien lopputulokseen. Lauantaina asiasta uutisoi Helsingin Sanomat.
Venäjän informaatiovaikuttamisen mahdollisuus on tosiasia. Siihen on syytä varautua. Esimerkkejä löytyy Yhdysvaltain ja Ranskan presidentinvaaleista.
Mutta nyt menee yli. Pahemman kerran.
Turvallisuuskomitean listalla ovat Venäjän mahdolliset operaatiot sosiaa- lisessa mediassa, suomalaisten vaikuttajien hyödyntäminen, poliitikkojen tukeminen tai mustamaalaaminen, äänestystulosten kyseenalaistaminen – mutta myös varoitus esimerkiksi salamurhasta.
Kaikkiaan komitea listaa yhdeksän uhkakuvaa, joista tärkein on tämä:
Mahdollisuus nostaa Kremlin suosima ehdokas Suomen presidentiksi seu-raavissa vaaleissa sekä vaikuttaminen muidenkin ehdokkaiden ajatteluun.
Haloo?!
Presidentti Sauli Niinistön kannatus on tuoreimman Ylen gallupin mukaan 76 prosenttia eli valinta jo ensimmäisellä kierroksella on kutakuinkin varmaa.
Kun Niinistö aloittaa toisen kautensa maaliskuussa, hänet junaili Mäntyniemeen siis Kreml.
Niinkö?
Nato-motiivi taustalla?
Ulkopolitiikan ja maan johdossa on IS:n tietojen mukaan luettu raportin tietoja ja näkemyksiä kauhuissaan.
Asiaan ei haluta ainakaan nyt julkisesti puuttua, koska presidentinvaali- kampanjat ovat käynnissä. Sanot niin tai näin, kommentti voidaan tulkita osaksi kampanjaa.
– Nyt on kylvetty sitten se, mitä Venäjä oikeasti toivoo, IS:lle kommen- toidaan lisäyksellä, että ”kahtiajako syvenee” – aivan kuten Venäjän pelätään haluavankin.
Niin kuin onkin: komitean raportin jälkeen kaikkea, mitä presidentinvaa- leissa sanotaan, voidaan tulkita Kremlin ohjauksen tuotokseksi. Kaikki mitä Venäjästä kirjoitetaan, voidaan tulkita Venäjä-myönteisyydeksi. Leimakirveen heittelijöille on annettu aseet käsiin.
Jos presidenttiehdokas esimerkiksi ei kannata Nato-jäsenyyttä, toimin- ta perustuu komitean varoituksen mukaan ehkä Venäjän vaikutukseen. Rkp:n Nils Torvaldsia lukuun ottamatta kukaan muu ei kannata Nato-jäsenyyttä. Nato-myönteisyys ei tietenkään ole Venäjä-myönteisyyttä.
Moni kysyy, miksi komitea tuli ulos juuri nyt, kun ehdokkaiden yhteistentit alkavat.
Keskustelu Natosta voi olla yksi motiivi, IS:lle arvioidaan. Esimerkiksi kokoomuksessa on paljon niitä, jotka ovat suivaantuneet Niinistön passiivisuuteen Nato-jäsenyyden ajamisessa, vaikka kokoomuksen puoluevaltuusto Niinistön ehdokkuudesta eilen riemuitsikin.
Joka tapauksessa valtiolliselta elimeltä kyseessä on reipas ulostulo. Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) kannattaa kysyä komitean pääsihteeriltä Vesa Valtoselta, mihin sillä pyrittiin.
Maininta salamurhasta on erityisen outo. Tällaisilla pohdinnoilla saattaa olla joillekin jopa ruokkiva vaikutus.
Lähettilästä pitää varoa?
Myös Venäjän uutta Suomen-lähettilästä Pavel Kuznetsovia pitää komitean mukaan varoa.
Allekirjoittanut haastatteli ensimmäisenä suomalaismedian edustajana Kuznetsovia lokakuun alussa (IS 7.10.). Lähettiläs vastasi korrektisti esitettyihin kysymyksiin.
Suurta uutista haastattelussa ei ollut, sillä Kuznetsovin esimies, Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi samat asiat Kultarannan pihalla Suo- men-vierailullaan kesäkuussa 2016. Siis sen, että Nato tulkitaan Venäjällä viholliseksi, ja jos Suomi liittyy sen jäseneksi, Venäjällä on omat vastatoimensa. Näkemys ei ole taatusti yllätys kenellekään.
Haastatteluun Kuznetsov suostui haastattelupyynnön perusteella, sitä ei totisesti tuputettu Venäjän lähetystön taholta.
Turvallisuuskomitea antaa ymmärtää, että tällaiset haastattelut ovat vaarallisia. Kuznetsovin epäillään lisäksi hyödyntävän vanhoja suhtei- taan, joita hänellä on kahdelta edelliseltä Suomen-komennukseltaan.
Kahtiajako syvenee
Turvallisuuskomitean raportti kannattaa ottaa esille maanantaina EVA:n tentissä. Ehdokkaiden näkemykset sitä ovat mielenkiintoista kuultavaa.
Jos Venäjä haluaa nostattaa pelottelullaan eripuraa ja kahtiajakoa, niin turvallisuuskomitean kautta se on nyt onnistunut erinomaisesti.
Tilanteessa on koomisia yhtymäkohtia 1970-luvulle, jolloin Suomessa kerättiin listoja neuvostovastaisuuksista ja niiden esittäjistä. Nyt samaa joutuu pelkäämään kaikessa Venäjään liittyvässä keskustelussa – tosin toisin päin. P-nuolijan leimaa tuputetaan herkästi.
Joka tapauksessa turvallisuuskomiteassa harkinta petti – varsinkin ajankohdan suhteen. Se herättää myös kysymyksen, pelaako puolus- tusministeriön alainen turvallisuuskomitea jotakin omaa turvallisuuspoliittista peliään.
Muuten: onko Leo Tolstoin tuotannon kehuminen nyt vaarallista Venäjä-myönteisyyttä vai ei? Olisiko mahdollisuus saada komitealta vielä tarkempia ohjeita, että osaa varoa vääriä tahoja ja vääriä puheita.
Tässä olisi oikeastikin syytä pelätä Venäjän vaikutusyrityksiä Suomessa ilman että puolustusministeriön turvallisuuskomitea lietsoo hysteerisyyttä presidentinvaalikamppailuun.
Päivitys kello 14.40: Lisätty viittaus Helsingin Sanomien lauantaiseen uutiseen.
Kansalaisaktiivi ja vapaa-ajattelija Lapin perukoilta.
Suomen turvallisuus-komitean raportti Venäjän uhista on karmeaa luettavaa. Raportti päätyy siihen, että Venäjä suunnittelee terroritekoja Suomen presidentin vaalien yhteyteen.
Tämän on jo sen luokan väite, että eipä ole sitten 1920-luvun jälkeen kuultu.
Turvallisuus-komitean jäsenet, jotka on varmaankin nimetty presidentti Sauli Niinstön siunaamana ja tuskin antaa raportteja julkisuuteen ilman presidentin suostumusta.
Kuten arvata saattaa Niinistö on nyt sitten pahoitellut raporin sisältöä ”trollaamisen” näkökulmasta. Kansalaiset kun saavat ”aiheen” trollata Niinistön linjaa.
Kansalaisten mielipiteet ovat siis pelkkää trollausta eikä aitoa kansalaiskeskustelua. Tähän on tultu.
Käsittämätön soppa keitetty. Venäjä ei mitään terroritekoja täällä tee. Syykin on selvä. Ne kääntyisivät sitä itseään vastaan eikä töiden teettäminen tule onnistumaan ilman tilaajan tuloa julki.
Terroriteko myös lisäisi NATO-jäsenyyden kannatusta. Sama kuka teosta kiinni jäisi.
Nuo nimet ovat tähän saakka edustaneet suhteellisen tervepäistä virkamieskuntaa. Joskus suorastaan tuntuneet fiksun kuuloisilta. Vaan eivät vaikuta siltä enää. Tuollaisia juttuja keksii kuka tahansa. Kaikki vain eivät pane nimeään mihin tahansa
”Nuo nimet ovat tähän saakka edustaneet suhteellisen tervepäistä virkamieskuntaa”.
Eikös Lehtomäki juuri saanut Venäjän ulkomaiselle agentille myöntämän korkeimman kunniamerkin ? Hänkö edustaa tervepäisyyttä ?
Onhan listalla myös Nerg, pakolaisasiassa erityisen kunnostautunut.
Suomen hallitsijat ovat hullauntuneet. Näyttää siltä kuin jokin taho olisi ottanut vallan päättäjien ajatusmaailmasta. Sama pelko näyttä hallitsevan suurinta osaa päättäjistämme, presidenttimme on nielaissut saman syötin.
Olisiko jossakin kerrottu suuri valhe, sitten toistettu sopivasti kaikissa kokouksissa, mielestäni pelko on suurin tekijä päättäjiemme päätöksiin.
Tuohon Hemmon otsikkoon en usko. ” Venäjä rekrytoi terroristeja Suomeen!”. Siis positiivisessä mielessä. Sitä ei tapahdu, jos tapahtuu l löydetään.
Tiedän että E621 natriumglutamaatti syö aivoja ja tuhoaa hermosoluja, mutta en tiennyt että tilanne on näin paha, koko neuvostossa 😉 …hävetä saa taas suuren typeryyden takia, Venäläiset nauraa jo Suomen johdolle …säälittävää sontaa koko raportti.
The plot was foiled only hours before it was due to be carried out, but would have caused heavy bloodshed and plunged the tiny country into turmoil on the eve of becoming Nato’s 29th member.
The allegation came as Sergei Lavrov, Russia’s foreign minister, criticised Nato as a “Cold War institution” whose expansion had led to unprecedented tensions in Europe over the past 30 years.
The planned Montenegro coup, scheduled for Oct 16 last year, was one of the most blatant recent examples of an increasingly aggressive campaign of interference in Western affairs, Whitehall sources told the Telegraph.
Boris Johnson, the Foreign Secretary, and his US counterpart, Rex Tillerson, are understood to have discussed the issue last week at their first face-to-face meeting.
Interpol is now hunting two Russians the Montenegrin government says are intelligence officers who hatched the plot.
The pair spent months overseeing the recruitment and equipping of a small force of Serbian nationalists to attack the parliament building, disguised as local police, and kill Milo Djukanovic, the prime minister at the time.
The Kremlin has strongly denied any involvement, and the Montenegrin special prosecutor has publically stopped short of alleging Moscow’s involvement in a plot it has blamed on “Russian nationalists”. The country’s pro-Russian opposition bloc says the alleged coup was “fake”.
But British and American intelligence agencies called in to help the Montenegrin authorities unravel the conspiracy are understood to have gathered evidence of high-level Russian complicity.
Encrypted phone calls, email traffic and testimony from plotters-turned-informants are now part of the criminal investigation of 21 conspirators accused of terrorism and “preparing acts against the constitutional order of Montenegro”.
Predrag Bosković, Montenegrin defence minister, told the Telegraph there is “not any doubt” that the plot was financed and organised by Russian intelligence officers alongside local radicals.
Sources said the plot appeared to have been constructed so it was deniable and could be blamed on rogue Russian agents and nationalists, but evidence showed it was inconceivable it did not have high-level backing.
“You are talking about a plot to disrupt or take over a government in some way,” one source said. ”You can’t imagine that there wasn’t some kind of approval process.”
Nemanja Ristic, one of the alleged plotters wanted by Montenegrin authorities, was recently photographed standing next to Sergei Lavrov as he visited Serbia.
Details of the conspiracy have been disclosed after Sir Michael Fallon, the defence secretary, warned of a “step change” in the Kremlin’s meddling in Western countries during 2016.
The October plot followed repeated warnings from Moscow that Montenegro should abandon plans to join Nato later this year.
Moscow has been keen for the country of 600,000 people to remain inside its own sphere of influence, or at least neutral, and has in the past lobbied hard for naval access to its Adriatic ports.
In the months before the coup was due to take place, the Kremlin is suspected of pouring millions of pounds into a slick pro-Russian election campaign run by the country’s main opposition bloc, the Democratic Front.
The country’s special prosecutor told the Telegraph that the plotters would have mingled with Democratic Front protesters outside the parliament building in the country’s capital, Podgorica, as the election results were announced.
At an appointed sign, the conspirators would have forced their way inside and, in the confusion, colleagues dressed in police uniforms would have also opened fire on the crowd “so that citizens would think that the official police are shooting at them”.
“Had it been executed, such a scenario would have had an unforeseeable consequence,” he said.
The prosecutor, Milivoje Katnic, said he had “obtained evidence that the plan was not only to deprive of liberty, but also to deprive of life the then prime minister.”
On Saturday, America’s vice president tried to reassure European nations worried that Donald Trump intends to sell them out while forging a new relationship with Vladimir Putin.
Mike Pence told European leaders at the Munich Security Conference that the new administration would “hold Russia accountable, even as we search for new common ground which as you know President Trump believes can be found”.
He said the new American president promised to “stand with Europe today and every day”.
But he went on to warn that the failure of some of Europe’s biggest economies to keep their Nato promise of spending two per cent of GDP on their militaries was undermining the transatlantic defence pact.
He said the failure to meet the Nato spending ”erodes the very foundation of our alliance”.
”Let me be clear on this point: The president of the United States expects our allies to keep their word, to fulfill this commitment and, for most, that means the time has come to do more,” he said.
Pence: US will hold Russia ”accountable”
01:51
America has long complained of Nato partners shirking their end of the alliance’s defence burden, but the election of Mr Trump had ushered in a new “political reality”, the Pentagon chief told his Nato counterparts earlier this week.
Only five Nato members, including Britain and America, reach the target at present and some of Europe’s biggest economies spend only half that.
On Saturday, Mr Lavrov told US and European leaders gathered at the Munich Security Conference that Russia desired a ”post-West world order”.
He said Russia wants ”pragmatic relations, mutual respect, understanding our special responsibility for global stability.”
He added: ”We have immense potential that has yet to be tapped into, and we’re open for that in as much as the US is open for that as well.”
Mr Lavrov said he hopes ”responsible leaders” will choose to create a ”just world order – if you want you can call it a post-West world order.”
Meanwhile a senior Nato general said Russia was behind a false report of a rape by German soldiers in Lithuania that was intended to undermine support for Nato’s new eastern force.
Meanwhile, a senior Nato general said Russia was behind a false report of a rape by German soldiers in Lithuania that was intended to undermine support for Nato’s new eastern force.
Gen Petr Pavel, who heads Nato’s military committee, said a claim that German-speaking men raped a 15-year-old girl last week in a Lithuanian town close to a German army barracks ”was not based on real events”.
Tuo oli Lahden rautatieaseman tiloissa. Hengellistä musiikkia, laulua ja puheita oli anti. Kaiken kaikkiaan pieni lämminhenkinen tilaisuus. Lisäksi sain sieltä kaksi kassillista ruokaa (mm .lihaa, makkaraa, liha-ja karjalanpiirakoita, ruisleipää ym ym.) jolla pärjään monta päivää.
Voin mennä toistekin, vaikka olen se epäilevä Tuomas, jos johonkin raamatun henkilöön itseäni vertaisin.
Käsittämätön soppa keitetty. Venäjä ei mitään terroritekoja täällä tee. Syykin on selvä. Ne kääntyisivät sitä itseään vastaan eikä töiden teettäminen tule onnistumaan ilman tilaajan tuloa julki.
Terroriteko myös lisäisi NATO-jäsenyyden kannatusta. Sama kuka teosta kiinni jäisi.